środa, 9 lutego 2022

Pieczeń z indyka pyszna domowa wędlina bardzo łatwy przepis

 Witam Kochani! Dzisiaj proponuję szybkościowy przepis na smaczną domową wędlinę idealną do kanapek, atrakcyjną na świąteczny stół czy imprezę. Polecam podawać w towarzystwie kremowego chrzanu, po prostu pychotka...


Składniki na ok. 1kg pieczeni


ok. 1,2 kg mięsa indyczego mieszanego - przykładowo pół na pół: 0,6 kg udźca i 0,6  kg fileta  (ciekawostka: średnio 100 g mięsa indyczego ma 40 kalorii mniej od 100 g chudej szynki wieprzowej)

sól  -  na ok. 1 kg mięsa surowego daję ok. 13 g soli, czyli taka łyżeczka z brzuszkiem (tutaj w przepisie jest tego mięsa nieco więcej, bo 1,2 kg, dlatego daję ciut więcej ok.14-15 g. soli

przyprawy wg uznania, ale wypróbujcie ten zestaw, nie przesadzając z ilością:

po 2-3 szczypty majeranku, papryki słodkiej i ostrej, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego, czosnku sproszkowanego lub 1 ząbek czosnku starty na tarce.

2 łyżeczki musztardy niezbyt ostrej


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Mięso powinno być mieszane, z udziałem tego, które oplata kości, bo ma sporo galaretki, czyli takiej kolastyny a ta to takie naturalne lepiszcze i dobrze sklei masę mięsną. Z udźca indyczego trzeba odkroić kości, pozbywając się też charakterystycznych podłużnych szpadek chrzęstnych.

Mięso rozdrabniam, kroję w kostkę, stąd taki efekt, jak na zdjęciu, ale możecie zrobić to w rozdrabniaczu. Dodaję sól, przyprawy i musztardę. Mieszam dość dokładnie i wstawiam do lodówki pod przykryciem na ok. 2 godziny.

Rozgrzewam piekarnik do temp. 190 stopni C.

Mięso wkładam do żaroodpornej foremki i dobrze uciskam łyżką, żeby go ubić, zagęścić. Wierzch posmarowałam olejem - 1 łyżka oleju wystarczy. Dzięki temu uzyskamy delikatnie rumiany wierzch.


Wstawiam do nagrzanego piekarnika do wspomnianej temp. 190 stopni C na ok. 20 minut, po czym dalej piekę ok. 35-40 minut w nieco niższej temperaturze 180 stopni C, grzałka gór-dół.

Pieczeń odstawiam do wystudzenia razem z sosem, który pojawił się w trakcie pieczenia. Po wystudzeniu odlewam sos do słoika ( sos może być przykładowo bazą jakiejś okrasy do obiadu) a zaś pieczeń wkładam do lodówki na kilka godzin, żeby mięso dokładnie wystygło i odpoczęło. Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza z chrzanem i pieczywem.

Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

17 komentarzy:

  1. Będę musiała spróbować. Jeszcze nie robiłam takiej. Pieczenie domowe są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zach,ecam, bo domowa wędlinka smakuje, pachnie i ładnie się przechowuje

      Usuń
  2. Świetny przepis. Pieczeni z indyka jeszcze nie jadłam, pomijając te kupowane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować: smakowite i łatwizna do zrobienia. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Oczywiście pychota. Własna pieczeń smakuje o niebo lepiej i bez zbędnych dodatków. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i bardzo polecam. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Fajny prosty przepis na domową wędlinkę. Indyk świetnie się do tego nadaje. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna, ciekawa pieczeń. Wygląda bardzo kolorowo i interesująco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Chętnie bym spróbowała. Z indyka nigdy nie robiłam pieczeni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto sprawdzić, bo smak i wygląd super-podobną robiłam z kurczaka. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Z pewnością wypróbuję pieczeń. Przepis wygląda na szybki i bardzo prosty. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście nie rozdrabniać mięsa, ale tak przygotowane też szybkie, mega smaczne i ładnie wygląda. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Można nie rozdrabniać, ale dużo już w swoim życiu praktykowałam i wiem, ze filet, zwłaszcza chudy w całości upieczony nie jest tak smaczny jak ten rozdrobniony i doprawiony dokładnie. Warto wypróbować i potem skomentować. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Musi być pyszny. Bardzo lubię takie domowe pieczenie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...