Witam Kochani! Kapusta młoda i cukinia bardzo dobrze do siebie pasują a dodatkowo pomidory wzbogacają smak i apetyt. Wypróbujcie prosty sposób na pyszną i zdrową przystawkę najlepiej z warzyw z własnego ogródka.
Składniki na 5-6 porcji
połówka średniej kapusty
1 mniejsza cukinia
2 średnie pomidory
pęczek koperku lub natki z pietruszki
szczypta soli
Sos majonezowy bez jaj
1-2 łyżki jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej wystarczy jogurt pominąć a dodać więcej oleju)
2 łyżki oleju np: lnianego
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka musztardy
trochę soku z cytryny
Kapustę kroję drobniej niż do gotowania.
Cukinię kroje w cieńsze pół-plastry i dodaje do kapusty. Posypuję nieco solą i mieszam. Odstawiam na ok. 30 minut. Można też nieco ucisnąć warzywa, by bardziej zmiękły. Dzięki temu uda się odlać nadmiar soku i sprawić, że będą nieco mniej chrupkie, ale za to elastyczne i smaczniejsze.
Po odstaniu i odlaniu zbierającego się na dnie soku, ponownie mieszam i dodaję pokrojone pomidory oraz zieleninę - u mnie koperek.
Mieszam wszystkie składniki sosu mniej więcej na gładko. Wlewam do warzyw. Mieszam całość i gotowe! Bardzo polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Na takie połączenie bym nie wpadła - ale chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSałatki z dodatkiem cukinii nie są chyba popularne. Ale przepis wygląda na godny wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń