Strony

poniedziałek, 7 czerwca 2021

Najlepsza sałatka z młodej kapusty i cukinii

 Witam Kochani! Kapusta młoda i cukinia bardzo dobrze do siebie pasują a dodatkowo pomidory wzbogacają smak i apetyt. Wypróbujcie prosty sposób na pyszną i zdrową przystawkę najlepiej z warzyw z własnego ogródka. 




Składniki na 5-6 porcji



połówka średniej kapusty
1 mniejsza cukinia
2 średnie pomidory
pęczek koperku lub natki z pietruszki
szczypta soli


Sos majonezowy bez jaj
 

1-2 łyżki jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej wystarczy jogurt pominąć a dodać więcej oleju)
2 łyżki oleju np: lnianego
1 łyżeczka miodu
1 płaska  łyżeczka musztardy
trochę soku z cytryny







Kapustę kroję drobniej niż do gotowania. 

Cukinię kroje w cieńsze pół-plastry i dodaje do kapusty. Posypuję nieco solą i mieszam. Odstawiam na ok. 30 minut. Można też nieco ucisnąć warzywa, by bardziej zmiękły. Dzięki temu uda się odlać nadmiar soku i sprawić, że będą nieco mniej chrupkie, ale za to elastyczne i smaczniejsze.



Po odstaniu i odlaniu zbierającego się na dnie soku, ponownie mieszam i dodaję pokrojone pomidory oraz zieleninę - u mnie koperek.



Mieszam wszystkie składniki sosu mniej więcej na gładko. Wlewam do warzyw. Mieszam całość i gotowe! Bardzo polecam! 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Na takie połączenie bym nie wpadła - ale chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatki z dodatkiem cukinii nie są chyba popularne. Ale przepis wygląda na godny wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.