poniedziałek, 31 maja 2021

Zapiekanka szybka kartofle mielone mozzarella

 Witam Kochani! Kiedy w lodówce patrzycie na wczorajsze ziemniaki i zastanawiacie się, co z nimi zrobić, wypróbujcie prostą zapiekankę.  Mięso mielone możecie zastąpić kiełbasą a mozzarellę innym serem...


 Składniki na 3-4 porcje


6 średnich ziemniaków ugotowanych 

ok. 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe, jagnięce, według uznania)

gałka sera mozzarelli ok. 125 g

1 cebula

sól, pieprz do smaku 

przyprawy u mnie: szczypta tymianku, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego, imbiru) 

tłuszcz do smażenia



Zalewa-sos do zapiekanki


250 g śmietany chudej 12%

1-2 jaja

szczypta pieprzu ziołowego i soli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie

Link do przygotowania na filmie




Pokrojoną cebule podsmażam na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.

Po chwili dodaję mielone. Smażę mięso jak do spaghetti, mieszając w trakcie od czasu do czasu około 7-10 minut. Pod koniec przyprawiam i zaraz zestawiam z grzania. 

Po krótkim przestudzeniu układam mięso mielone na pokrojonych w kostkę ziemniakach - to nie są ziemniaki al dente, dzięki temu spędzą w piekarniku krótki czas, na czym prawie każdemu przecież zależy. Ziemniaki ułożyłam w formie na typową tartę. Formę wcześniej przesmarowałam stopionym masłem. Na mielonym pokruszyłam mozzarellę. 






Jeszcze tylko prosty sos w kilka sekund - wystarczy wymieszać śmietanę z jajkiem, mąką ziemniaczaną i szczyptą pieprzu ziołowego. Polewam sosem mniej więcej  równomiernie składniki w formie.

Wstawiam na 15 minut do nagrzanego piekarnika - temperatura 180 stopni C. grzałka góra-dół albo termo-obieg.

Po upieczeniu pozwólmy jej chwilę ciut przestygnąć, bo łatwiej się porcjuje i moim zdaniem lepiej smakuje.

Pokuście się o mega łatwy pyszny sos do polania tuż przed jedzeniem, na bazie jogurtu, którego trzeba tylko trochę dosmaczyć solą, pieprzem, miodem, jak ktoś lubi czosnkiem i zieleniną natką z pietruszki lub koperkiem


Mam nadzieję, że się zainspirujecie jednodaniowym sytym posiłkiem i skomentujecie kolejny pomysł na porządkowanie lodówki.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


5 komentarzy:

  1. Dzień dobry Pani,
    bardzo dziekuję za super przepis na młoda kapustkę.Jutro spróbuje.Mam do Pani pytanie.Znalazłam u Pani przepis na domowy makaron.Do krojenia ciasta na makaron używa Pani maszynki do makaronu.Znalazłam taką samą maszynkę i chciałabym ją wypróbowac.Mam tylko pytanie jak się ją czyści.Ktoś mi powiedział,że nie wolno używac wody i trzeba ją oliwić.
    CZy przed przepuszczeniem płatu ciasta przez maszynkę ciasto musi być podsuszone ?
    Bardzo dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam
    Violetta

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Pani Violu maszynka powinna zachowac suchość, dlatego paski ciasta muszą być lekko obsuszone, bo lepiej się kroją i nie sklejają a samą zaś maszynkę po zrobieniu makaronu najlepiej zostawić w spokoju na kilkanaście minut, żeby dobrze przeschła a potem kręcić korbką i wymiatać pędzelkiem wszystkie pozostałości z ciasta i mąki. Przechowywac maszynke w zamkniętym opakowaniu, z dala od pary, wilgoci - a ja swojej nie oliwię, widać, że jest ok nic się nie dzieje a mam ją wiele lat.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odpowiedz.No to się teraz zabieram za makaron :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję za odpowiedz.No to się teraz zabieram za makaron :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...