Witam Kochani. Jajka ze szpinakiem czy to może być pyszne ??? Wiem, że wielu z Was burzy się na samo słowo: szpinak. Czas zmienić to błędne podejście. Połączenie szpinaku z żółtkami, niewielką ilością majonezu z odrobiną przypraw to strzał w dziesiątkę i bardzo dobry przepis z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych.
Składniki na około 6-7 jajek
około 150 g szpinaku świeżego
6-7 jaj ugotowanych na twardo
1 łyżka z brzuszkiem majonezu
pół łyżeczki musztardy średnio ostrej
płaska łyżeczka miodu dla zrównoważenia smaku
przyprawy po szczypcie: sól, oregano, pieprz ziołowy, 1 starty ząbek czosnku
2-3 łyżki oleju do smażenia
LINK do przygotowania na filmie
Na patelni rozgrzewam tłuszcz na małym grzaniu. Dodaję zioła, czosnek i mieszam. Zaraz wsypuję liście szpinaku i podsmażam krótko, cały czas mieszając tak, by nieco zmiękły, ale nie straciły koloru. Ugotowane wystudzone jajka dzielę na połówki wzdłuż. Łódeczki białek układam na półmisku a żółtka dodaję do wystudzonego szpinaku (jedno lub pół żółtka zostawiam do posypania dania po wierzchu). Do masy szpinakowej dodaję jeszcze odrobinę majonezu, musztardy, miodu, szczyptę soli do smaku i blenduję całość mniej więcej na gładką masę. Z tych proporcji wychodzi idealna masa do szprycowania, ale można nadziewać białka zwyczajnie przy pomocy łyżeczki. Na wierzch prosta i efektowana dekoracja czyli starte ugotowane żółtko na małych oczkach tarki.
Życzę Kochani
Zdrowych Wesołych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam Weronika
Super jajeczka idealne na Wielkanoc ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy z mrożonego szpinaku też by wyszło
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń