wtorek, 23 marca 2021

Najlepsza szarlotka bez pieczenia z serkiem mascarpone łatwy przepis

 Witam Kochani! Polecam prosty przepis na smakowitą szarlotkę bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. 

Kochani z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę Wam przede wszystkim zdrowia, radości, pysznych Świąt, ale nie męczących w przygotowaniach...


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



SKŁADNIKI




Masa z jabłek

ok. 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę (polecam jabłka o żółtym miąższu np: Jonagold 
ok. 200 ml wody
2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa i  1 pomarańczowa)

Przygotowanie: Do garnka z jabłkami wlewam wodę i podgrzewam. Gotuję na małym grzaniu aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyłączam grzanie i do gorącej masy dodaję galaretki. Mieszam kilka razy do rozpuszczenia się galaretek. 


Spód do szarlotki






ok. 300 g herbatników pokruszonych
120 g masła stopionego
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki kakao

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć w formie wyłożonej folią spożywczą, uciskając i wyrównując powierzchnię spodu ( u mnie tortownica o średnicy 27 cm). Wstawić do lodówki na ok. godzinę. 


Masa serowa z serka mascarpone




0,5 kg serka mascarpone
80 g cukru drobnego lub cukru pudru
1 duże jajo dobrze umyte przed użyciem
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy

Przygotowanie: Jajo miksuje z cukrem i wanilią aż masa zbieleje, powiększy się i zgęstnieje czyli na tzw: kogel-mogel. Po czym dodaję serek mascarpone i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia.

Przygotowanie całości

Na wystudzony spód  wlewam zimną tężejącą masę z jabłek. Wyrównuję wierzch. Wkładam do lodówki na ok. pół godziny.  Na masę z jabłek wykładam masę serową z mascarpone. Wyrównuję i posypuję startymi ciastkami z tarta czekoladą. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Życzę udanych specjałów
Pozdrawiam Weronika






15 komentarzy:

  1. Witam. Nie używam surowych jaj, czym mogę je zastąpić? Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można jajko pominąć, ale szkoda, bo kogel-mogel dodaje dużo smaku

      Usuń
  2. Wygląda cudownie i bez pieczenia <3!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, bez pieczenia chętnie wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś ochoty na to ciasto. Uwielbiam szarlotki w każdej postaci. Nie wykluczam absolutnie, że jutro i u mnie do kawy będzie taka szarlotka. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wlasnie wczoraj zrobilam pychotka

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam, że można zrobić szarlotkę bez pieczenia. Bardzo mnie to zaskoczyło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo też bardzo smaczna. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Jabłecznik wygląda bardzo pysznie muszę spróbować. Zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda. Kradnę i robię na święta . Piekarnik nie działa , bez pieczenia też będzie pysznie . Spokojnych Świąt Wielkanocnych.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry przepis zwłaszcza na cieplejsze dni. Dziękuję za życzenia test i ocenę. Pozdrawiam wiosennie cieplutko!!!

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...