wtorek, 9 marca 2021

Łatwy biszkopt makowy z kremem, serem lub bez dodatków...

 Witam Kochani! Polecam prosty przepis na makowiec bez mielenia maku i choć to rodzaj biszkoptu to ciasto smakuje już całkiem dobrze bez dodatku kremów. U mnie wersja z masą z bitej śmietany i galaretki.

Składniki biszkoptu


70 dag maku suchego

130 g mąki pszennej tortowej

130 g cukru drobnego

5 jaj temperatura pokojowa (żółtka osobno i białka osobno)

płaska łyżeczka sody spożywczej lub proszku do pieczenia

szczypta soli

aromat


Przygotowanie biszkoptu

LINK do przygotowania na filmie



Mąkę mieszam z sodą

Do misy robota wlewam białka, szczyptę soli. wsypuje cukier i miksuję na szybszych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Po czym zmniejszam obroty i dodaję żółtka na 2-3 razy. Miksuję krótko tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.  

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Moja tortownica ma tutaj średnicę 26-27 cm, trochę za duża do tych proporcji ciasta, ale u mnie chciałam uzyskać miejsce na galaretkę.

Piekarnik rozgrzewam do 165 -170 stopni C.

Do uzyskanej masy jajecznej wsypuje połowę przygotowanej przesianej mąki i cały mak. Mieszam dużą łyżką delikatnie i krótko. Dosypuje pozostałą mąkę i ponownie mieszam delikatnie i krótko łączę mniej więcej na gładko. Wkładam do tortownicy.

Piekę w temperaturze 170 stopni C. grzałka góra-dół przez blisko 30 minut. 

Kiedy ciasto wystygnie polewam czekoladą i gotowe lub tak jak tutaj: kroję na 2-3 płaty i przekładam kremem śmietanowym lub masa serową.


Masa z bitej śmietany prosty przepis

około 0,5 litra śmietany kremówki 30-36% tłuszczu, 2 łyżki z brzuszkiem cukru pudru lub 2 łyżki miodu, aromat waniliowy

Śmietanę dobrze schłodzoną ubijam na krem.  Kiedy zaczyna gęstnieć dodaję cukier, wanilię i jeszcze chwilę ubijam, nie przedłużając, by nie zrobiło się ze śmietany masło.


Masa śmietanowa z galaretką cytrynową.

Galaretkę w szklance o poj.250 ml, zalewam do połowy szklanki gorącą wodą. Mieszam i wstawiam szklankę do rondelka z gorącą wodą na kilka minut. Dzięki temu galaretka dobrze się rozpuści. Mieszam energicznie galaretkę z 2-3 łyżkami ubitej śmietany i dodaję do pozostałej ubitej śmietany. Natychmiast miksuję całość i czym prędzej przekładam warstwy biszkoptu, kolejno je nasączając np: wodą z syropem z osączonych owoców z dodatkiem soku z cytryny.


Wierzch ciasta można polać tężejącą galaretką, ale łatwiej posmarować kremem lub polewą czekoladową. Ciasto z takimi dodatkami, jak w/w wstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Pyszota!


Życzę udanych wypieków

Pozdrawiam Weronika




2 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...