Składniki na ok. 4 porcje (forma o średnicy 26 cm)
warzywa ugotowane na półtwardo u mnie: nieduży brokuł, cukinia, 2-3 marchewki
około 300 g kurczaka rozdrobnionego podsmażonego lub duszonego
Zalewa do zapiekanki
5 jaj lub np: 7 białek, 2 żółtka
150 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
5 dag sera żółtego łagodnego startego na tarce
trochę posiekanego kopru
przyprawy wg uznania u mnie: ciut pieprzu ziołowego, czarnego, kminku, tymianku
sól do smaku
Przygotowanie zalewy
Wszystkie składniki zalewy roztrzepać na mnij więcej jednolitą masę
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C grzałka góra-dół. Ugotowane chłodne rozdrobnione warzywa układam w formie na przemian ze skrawkami mięsa i pokrywam zalewą. Zapiekam około 20-25 minut. Zapiekankę można przyrumienić w kilka minut na funkcji grilla w zbliżonej temperaturze. Po upieczeniu odstawiam zapiekankę na około 10-15 minut, żeby nieco przestygła, ale pozostała ciepła.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Już mam smaka na to danie, tylko formy mi brakuje...
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję taką zapiekankę. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńJa robie trochę inną, z makaronem. Muszę spróbować Twoją
OdpowiedzUsuń