Składniki na ok. 4 porcje
1 nieduży kalafior ugotowany chłodny
3 średnie ziemniaki ugotowane
1 jajko surowe
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
świeża zielenina: posiekany szczypior i koper
sól, pieprz do smaku i opcjonalne inne ziołowe przyprawy
tłuszcz do smażenia
2-3 łyżki bułki do obtoczenia
Ugotowany wystudzony kalafior i ziemniaki z jajkiem miażdżę praską. Dodaję mąkę ziemniaczaną (mąkę ziemn. można zastąpić kaszą manną). Dosypuję posiekaną świeżą zieleninę (jeśli nie ma szczypioru można dodać rozdrobnioną cebulę lekko zeszkloną na patelni). Dodałam jeszcze oprócz soli, pieprzu ciut ziół suszonych typu np: kminek, pieprz ziołowy, ale ich wybór pozostawiam Wam, choć można je całkowicie pominąć. Mieszam.
Formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut, żeby masa odpoczęła i była bardziej zwarta, łatwiejsza do smażenia.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu na rumiano po kilka minut z obu stron. Jeśli upał polecam na zimno.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pomysł super :) Własnie mam kalafiora do spożytkowania :)
OdpowiedzUsuńTakich kotletów jeszcze nie jadłam, ale mogłabym polubić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora, więc nie zawaham się go użyć :) Muszą smakować super! :)
OdpowiedzUsuńJadłam już podobne kotlety, bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jeść kalafiora w każdej postaci, więc na pewno sobie skorzystam z przepisu !
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego szukałam, dziękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuń