Polecam także wyjątkowe moje ciasto sliwkowe numer 1 w smaku - lekkie i puszyste! Przepis TUTAJ
Składniki na dużą formę o wymiarach 25 cm x 40 cm
około 20 śliwek
3 nektaryny
Ciasto drożdżowe
0,5 kg maki uniwersalnej typ 480
3 dag drożdży
3 dag drożdży
1 całe jajo
1 żółtko
1/3 szklanki cukru, z tego 2 łyżeczki cukru do zaczynu z drożdży
około 150 ml ciepłego mleka
100 g masła
płaska łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki oleju
szczypta soli
Kruszonka
około 100 g masła
około 100 g masła
około 1,5 szklanki mąki (mąki można dodać, gdyby ciasto było rzadkie a jesli suche dodajemy masła)
2-3 łyżki cukru drobnego
szczypta cukru waniliowego
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie
Owoce myję, wydrążam z pestek - śliwki dzielę na połówki a nektaryny na ósemki. Można owoce posypać szczyptą cukru, jeśli są dość kwaśne i mało słodkie.
Mąkę przesiewam do miski na kształt kopca. Robię po środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże dwoma łyżeczkami cukru i polewam częścią ciepłego mleka. Dobre świeże drożdże łamią się w palcach, ładnie pachną i szybko rosną(nie powinny być maziowate).
W tym czasie topię masło z resztą mleka, cukru, cukru waniliowego, szczypty soli (bez nadmiernego nagrzewania-tylko tyle, żeby płyn był ciepły). Zaraz wyłączam palnik i masło topi się w swojej roztopionej części. Dodaje jajo, żółtko, olej i bełtam na jednolitą masę. Dodaję do mąki i podrośniętych drożdży. Wyrabiam ciasto dokładnie około 3-4 minut rękoma lub robotem z grubszymi łopatkami. Ciasto powinno być zwarte i miękkie zarazem. Kiedy ciasto odstaje od miski i rąk, odstawiam go pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Jedli dłużej rośnie to dobrze dla ciasta. Potem krótko ciasto przerabiam i rozciągam lub wałkuję na prostokąt. Podsypuję niewielką ilością mąki, żeby nie kleiło się do wałka i stolnicy. Przenoszę do wysmarowanej formy i kształtuję, ugniatając nieco wyższe brzegi .
Ciasto zostawiam do ponownego wyrośnięcia w formie na około 15 minut.
Układam owoce na cieście i posypuję kruszonką (składniki kruszonki najszybciej krótko wymieszać robotem. Jeśli kruszonka zbija się w kulę. wystarczy dodać ciut mąki, przerobić na grudki lub owinięty w folię kruszon włożyć do zamrażarki na 20 minut a potem zetrzeć na ciasto. Do zbyt suchej kruszonki należy dodać ciut masła lub łyżkę tłustej śmietany i przerobić na pożądany granulat.
Piekę ciasto około 30-35 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół. Na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę do 180 stopni, zwłaszcza jak ciasto zbyt szybko się rumieni. Stosuję metodę suchego patyczka i wyjmuję ciasto do wystudzenia.
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam takie ciasta :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie
Usuńtakie domowe drożdżowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńProszę napisać ile drożdży.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! KK
Dziękuję bardzo za odpowiedź Anonimie. Uzupełniłam około 3 dag
UsuńPyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami :) I jeszcze z kruszonką... Takie lubię najbardziej! :)
OdpowiedzUsuńDziekuję drożdżowe pycha, zwłaszcza latem/Pozdrawiam serdecznie Klaudio
UsuńUwielbiam ten śliwkowy czas. Chyba żadne inne owoce nie smakują na cieście tak, jak śliwki.
OdpowiedzUsuńTo fakt. Śliwki smakują super. Pozdrwaiam
UsuńOstatnio mama robiła. Uwielbiam, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńwww.sercabiciem.blogujaca.pl
Teraz możesz spróbować zrobić dla mamy. Pozdrawiam
UsuńPyszna kruszonka uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńTak kruszonka dodaję mnóstwo smaku
UsuńDrożdżowe ze wszystkim dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam ze śliwkami szczególnie.Pozdrawiam
UsuńWygląda apetycznie !!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Elu dziękuję i zachęcam do wypróbowania
Usuń