Składniki
kalafior
Sos koperkowo-bazyliowy
6-8 łyzek jogurtu naturalnego
2-3 łyżki oleju lnianego lub słonecznikowego
1 łyżeczka z brzuszkiem miodu
1-2 łyżeczki musztardy
pęczek koperku
kilka listków bazylii lub zioła jakie lubimy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kalafiora gotuję na parze lub w wodzie około 10 minut do miękkości tak, żeby się nie rozlatywał (natychmiast po ugotowaniu odcedzam kalafiora, żeby dobrze odparował i nie był wodnisty). Kiedy kalafior stygnie przygotowuje błyskawiczny sos z wyżej podanych składników. Prosty szybki sos, który smakuje rewelacyjnie. Polewam nim kalafiora i wyżerka gotowa!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję/Polecam!
Usuńświetne danie na lato:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!!!
UsuńMhhm, fajnie - ale ja do takiego sou to preferuję chrupkiego kalafiorka, tylko tak sparzonego wrzątkiem i nic więcej. Sosik super, lubię koperkowe sosy.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam kalafior, więc chętnie spróbuję takiej wersji.
OdpowiedzUsuńPolecam!!! Naprawdę pycha zestaw
UsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuń