Składniki
około 3-3,5 litra jagód czarnych
cukru ile lubicie - ja dodałam 1,5 szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie
Oczyszczone jagody z liści i guguł opłukuję na sicie zimną bieżącą wodą. Wsypuję do garnka. Dodaję cukier. Podgrzewam mieszając zawartość aż się zagotują jagody. Bardzo krótko gotuję na niewielkim płomieniu, około pół minuty do rozpuszczenia cukru i wypłynięcia sporych ilości soku. Najlepiej wyłączyć grzanie zaraz po zagotowaniu i mieszać do pojawienia się soku, co zwykle przy jagodach i innych owocach miękkich dzieje się błyskawicznie. Dzięki temu jagody prawie-że zachowają swój kształt. Zlewam sok do rondla, mniej więcej w ilości około 600 ml a resztę soku zostawiam do jagód. Wlewam sok do wyparzonych słoików - 2 słoiki po 300 ml. Zaraz po soku nalewam do słoików jagody wraz z pozostałym sokiem (sosem). Zakręcam dobrze zakrętki i wstawiam słoiki do garnka z gorącą wodą żeby nie było różnicy temperatur. (garnek można wyłożyć ściereczką na spodzie, ale ja nie gotuję słoików a jedynie pasteryzuję w szumiącej wodzie w temperaturze poniżej wrzenia). Podgrzewam garnek ze słoikami około 15 minut. Wyłączam grzanie i po kilku minutach odwracam słoiki do góry dnem, dla lepszego zamknięcia słoików i próby ich szczelności. Uzyskałam 600 ml soku i około 1 litra jagód w sosie, czyli idąc tym tropem na 5 litrów przetworów trzeba kupić nieco ponad 10-11 litrów jagód. Przetwory przechowuję w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Życzę bogatej spiżarni!
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Sezon jagodowy rusza, trzeba pomyśleć o zapasach. :)
OdpowiedzUsuńJagody musza być... Polecam!
UsuńJagody nie dość, że są smaczne to i zdrowe;p
OdpowiedzUsuńBardzo duzo robie przetworow z Pani przepisow Weroniko sa pyszne pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Zosiu. Serdecznie zapraszam w wolnych chwilach. Pozdrawiam
Usuń