.
Składniki na dużą blachę 24 cm x 39 cm
spód półkruchy ( przepis KLIK) lub spód biszkoptowy (przepis KLIK) lub 200 g biszkoptów
0,7 litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki gorącej wody
Masa makowa
0,5 kg maku
3/4 szklanki drobnego cukru
4 białka
1/2 szklanki śmietany 18%
po około 100 g migdałów posiekanych i rodzynek
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe
szczypta soli
aromat według uznania (do serników i makowców sugeruję aromat migdałowy, bo uwielbiam to połączenie - wystarczy kilka kropel)
Do dekoracji: 50 g startej czekolady gorzkiej i 50 g płatków migdałowych
Poncz do spodu biszkoptowego lub do biszkoptów; 1/4 szklanki przegotowanej chłodnej wody, 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Przepis na FILMIE
Opłukuję mak na bardzo gęstym sicie i osączony prużę jak kaszę w około 2 szklankach gorącego mleka lub wody. Podgrzewam garnek i mieszam mak (na minimalnym grzaniu około 2 minut od momentu zagotowania). Przykrywam pokrywą. Owijam garnek w ręcznik i chowam pod koc na kilka godzin, żeby dobrze spęczniał. Ziarenka maku powinny rozmazywać się w palcach.
Piekę półkruchy spód lub biszkoptowy
Mielę napęczniały mak trzy razy w maszynie.
Dodaję do maku rodzynki, które wcześniej opłukuje pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, posiekane migdały, większą część cukru, mąkę ziemniaczaną i aromat. Mieszam. Dodaję śmietanę i znowu mieszam (można zrobić to robotem).
Ubijam białka ze szczypta soli na sztywno. Dodaję pozostały cukier do utrwalenia piany (około 1 kopiastej łyżki). Ponownie miksuję pianę aż się zrobi lśniąca. Dodaję pianę do masy makowej i mieszam całość łyżką, krótko, tylko do połączenia. Masę wykładam na wystudzony spód (u mnie półkruchy, dlatego go nie nasączam). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C. grzałka góra-dół i piekę około 35 minut.
W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczam galaretkę i po chwili wkładam szklankę do naczynia z gorącą wodą, żeby dokładnie się rozpuściła i zbyt szybko nie żelowała.
Kiedy ciasto porządnie ostygnie (można go schłodzić w lodówce) ubijam śmietanę 30%. Dodaję łyżkę cukru pudru. Chwilę miksuję. Do szklanki z galaretką, która w tym momencie powinna być dobrze ciepła, dodaję kilka łyżeczek bitej śmietany i energicznie mieszam. Łącze z bitą śmietaną i szybko miksuję całość masy. Wykładam bitą śmietanę na warstwie makowej i od razu zabieram się do dekorowania, żeby czekolada i płatki trzymały się ciasta. Kratkę robię z czekolady, a pola wypełniam delikatnie podrumienionymi płatkami na suchej patelni. Wstawiam ciasto do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Makowiec jest przepyszny. Bardzo polecam!
Życzę udanych wypieków!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Rewelacyjne ciasto Weroniko, poproszę kawałeczek do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję za wizytę Małgosiu. Proszę sie częstować a najlepiej zrobić. Pycha!!!
UsuńPrzepiękna dekoracja, Weronika jestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Eluś. Polecam!!!
UsuńLubię makowce, a z pianką też robiłam i chętnie bym się wprosiła do Ciebie:) Pychotka!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne urozmaicenie dla tradycyjnego makowca :)
OdpowiedzUsuńPolecam Jolu. Miło, że mnie odwiedziłaś. Pozdrawiam.
UsuńWitam - Czy można użyć do ciasta gotowej masy makowej z puszki? ciasto super tylko ten mak...tyle roboty....
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam makowca z puszki, dlatego trudno mi doradzić, jak masa wygląda po upieczeniu. Trzeba po prostu wypróbować
UsuńWitam serdecznie czy sposób pieczenia warstwy majowej na spodzie biszkopt owym jest taki sam chodzi mi o czas i temp
OdpowiedzUsuńbiszkopt piecze się 25 min w 170 C a z masą makową około 35 min
UsuńDziękuję za odpowiedź choć troszkę źle sformułował am pytanie a mianowicie piekę biszkopt te 25 min studze go i na to później masa makowa i do piekarnika na ile 35 minut?. I jak ustawia Pani wtedy grzałkę tylko na górę 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź choć troszkę źle sformułował am pytanie a mianowicie piekę biszkopt te 25 min studze go i na to później masa makowa i do piekarnika na ile 35 minut?. I jak ustawia Pani wtedy grzałkę tylko na górę 😊
OdpowiedzUsuńMój piekarnik słabo grzeje z dołu-wyczucie piekarnika to indywidualna sytuacja a u mnie najlepiej sprawdza się opcja góra-dół, ale jeśli u Pani grzałka dolna dość grzeje to mozna spróbować z górną, ale to naprawdę trzeba wypróbować
UsuńRewelacyjnie smakuje ciasto z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń