czwartek, 9 kwietnia 2015

Makowiec z bitą śmietaną na półkruchym cieście

Witam serdecznie po Świętach. Wiem, ze w najbliższych dniach nie wzruszę Was żadnym łakociem, ale makowiec, który przygotowałam przed Wielkanocą dla amatorów ciast z makiem absolutnie wart jest zachodu. Osobiście mam słabość do makowców, więc to na pewno nie jest ostatni przepis. Ciasto rozpływa się w ustach i już za nim tęsknię

.




Składniki na dużą blachę 24 cm x 39 cm

spód półkruchy ( przepis KLIK) lub spód biszkoptowy (przepis KLIK) lub 200 g biszkoptów
0,7 litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki gorącej wody

Masa makowa

0,5 kg maku
3/4 szklanki drobnego cukru
4 białka
1/2 szklanki śmietany 18%
po około 100 g migdałów posiekanych i rodzynek
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe
szczypta soli
aromat według uznania (do serników i makowców sugeruję aromat migdałowy, bo uwielbiam to połączenie - wystarczy kilka kropel)

Do dekoracji: 50 g startej czekolady gorzkiej i 50 g płatków migdałowych

Poncz do spodu biszkoptowego lub do biszkoptów;  1/4 szklanki przegotowanej chłodnej wody, 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Przepis na FILMIE

Opłukuję mak na bardzo gęstym sicie i osączony prużę jak kaszę w około 2 szklankach gorącego mleka lub wody. Podgrzewam garnek i mieszam mak (na minimalnym grzaniu około 2 minut od momentu zagotowania). Przykrywam pokrywą. Owijam garnek w ręcznik i chowam pod koc na kilka godzin, żeby dobrze spęczniał. Ziarenka maku powinny rozmazywać się w palcach. 


Piekę półkruchy spód lub biszkoptowy

Mielę napęczniały mak trzy razy w maszynie.

Dodaję do maku rodzynki, które wcześniej opłukuje pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, posiekane migdały, większą część cukru, mąkę ziemniaczaną i aromat. Mieszam. Dodaję śmietanę i znowu mieszam (można zrobić to robotem). 

Ubijam białka ze szczypta soli na sztywno. Dodaję pozostały cukier do utrwalenia piany (około 1 kopiastej łyżki). Ponownie miksuję pianę aż się zrobi lśniąca. Dodaję pianę do masy makowej i mieszam całość łyżką, krótko, tylko do połączenia. Masę wykładam na wystudzony spód (u mnie półkruchy, dlatego go nie nasączam). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C. grzałka góra-dół i piekę około 35 minut.

W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczam galaretkę i po chwili wkładam szklankę do naczynia z gorącą wodą, żeby dokładnie się rozpuściła i zbyt szybko nie żelowała.

Kiedy ciasto porządnie ostygnie (można go schłodzić w lodówce) ubijam śmietanę 30%. Dodaję łyżkę cukru pudru. Chwilę miksuję. Do szklanki z galaretką, która w tym momencie powinna być dobrze ciepła, dodaję kilka łyżeczek bitej śmietany i energicznie mieszam. Łącze z bitą śmietaną i szybko miksuję całość masy. Wykładam bitą śmietanę na warstwie makowej i od razu zabieram się do dekorowania, żeby czekolada i płatki trzymały się ciasta. Kratkę robię z czekolady, a pola wypełniam delikatnie podrumienionymi płatkami na suchej patelni. Wstawiam ciasto do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Makowiec jest przepyszny. Bardzo polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam  Weronika



15 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ciasto Weroniko, poproszę kawałeczek do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za wizytę Małgosiu. Proszę sie częstować a najlepiej zrobić. Pycha!!!

      Usuń
  2. Przepiękna dekoracja, Weronika jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię makowce, a z pianką też robiłam i chętnie bym się wprosiła do Ciebie:) Pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne urozmaicenie dla tradycyjnego makowca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Jolu. Miło, że mnie odwiedziłaś. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Witam - Czy można użyć do ciasta gotowej masy makowej z puszki? ciasto super tylko ten mak...tyle roboty....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam makowca z puszki, dlatego trudno mi doradzić, jak masa wygląda po upieczeniu. Trzeba po prostu wypróbować

      Usuń
  6. Witam serdecznie czy sposób pieczenia warstwy majowej na spodzie biszkopt owym jest taki sam chodzi mi o czas i temp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkopt piecze się 25 min w 170 C a z masą makową około 35 min

      Usuń
  7. Dziękuję za odpowiedź choć troszkę źle sformułował am pytanie a mianowicie piekę biszkopt te 25 min studze go i na to później masa makowa i do piekarnika na ile 35 minut?. I jak ustawia Pani wtedy grzałkę tylko na górę 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za odpowiedź choć troszkę źle sformułował am pytanie a mianowicie piekę biszkopt te 25 min studze go i na to później masa makowa i do piekarnika na ile 35 minut?. I jak ustawia Pani wtedy grzałkę tylko na górę 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój piekarnik słabo grzeje z dołu-wyczucie piekarnika to indywidualna sytuacja a u mnie najlepiej sprawdza się opcja góra-dół, ale jeśli u Pani grzałka dolna dość grzeje to mozna spróbować z górną, ale to naprawdę trzeba wypróbować

      Usuń
  9. Rewelacyjnie smakuje ciasto z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...