piątek, 13 lutego 2015

Kotlety mielone smaczne i soczyste

Witam Kochani w ostatnich dniach karnawału. Podzielę się przepisem na dobre mielone, niekoniecznie tłuste. Receptura jest bardzo prosta a efekt smakowy i wizualny, jak dla mnie super.

Domogród


Domogród
Kotlety mielone z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej LINK




Składniki na około 12 kotletów


około 70 dag mięsa wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej z niewielką ilością tłuszczu
60-70 ml rosołu lub zwykłego wywaru z warzyw
1 jajo (opcjonalnie
1 czerstwa bułka lub 2-3 kromki czerstwego chleba
1 spora cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej 
szczypta pieprzu ziołowego i pieprzu czarnego
płaska łyżeczka papryki mielonej
sól do smaku ( na 1 kg mięsa potrzeba około 1 łyżeczki soli z brzuszkiem, nie z brzuchem)
masło klarowane lub olej do smażenia 

Przygotowanie


Krótko podsmażam pokrojoną drobno, posoloną cebulkę. Zaraz dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Mieszam. Kilka sekund podgrzewam i zestawiam z ognia.

Mielę mięso w maszynce. Świeżo zmielone mięso jest najlepsze (można to zrobić w blenderze lub poprosić o zmielenie w sklepie). Odciskam wcześniej namoczony chleb w zimnej wodzie i mielę na koniec w maszynie, Przy okazji chleb przepchnie w maszynie mięso do przodu.

Dodaję do masy mięsnej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jedną łyżkę bułki tartej, choć bułka tarta nie jest konieczna, ale poprawi trochę ścisłość kotletów. Dodaję jajko, bez którego też można się obyć. Posypuję solą, pieprzem. Wyrabiam dokładnie, dolewając na dwa razy rosół. Na początku rosół nieco rozrzedza masę, jak przy wyrabianiu kiełbasy, ale po chwili staje się ona jednolita i zwarta, gotowa do formowania kotletów bez potrzeby moczenia rąk w wodzie. U mnie dosyć duże kotlety, więc mniejszych zrobicie dużo więcej.

Układam kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Smażę na średnim płomieniu 4-5 minut z każdej strony. Można zaraz po włożeniu, zanim się kotlety zetną delikatnie je spłaszczyć. Będą cieńsze i szybciej dojdą bez przypalania, jak do hamburgerów. Bardzo polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika 




12 komentarzy:

  1. Pyszne, najlepsze! Od zawsze i na zawsze! :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idę do lodówki, chyba takie mam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam/ Dziękuję za odwiedziny

      Usuń
    2. Spróbujcie dodać do mięsa ryżu i świeży koperek.Pod koniec smażenia przykryjcie patelnie.Zamiast koperku może być lubczyk albo natka pietruszki lub co kto lubi.Pozdrawiam Panią Weronikę.

      Usuń
  3. Dawno nie robiłam kotletów mielonych zrobię według tego przepisu.Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam... Pyszne/Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za testowanie przepisów

      Usuń
  4. Mielone i buraczki to moi panowie mogą jeść zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają.Ciekawa propozycja przyrządzenia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. EEEEEEEEEEEE ja robię mięso+ ryż to dopiero pycha i oszczędność mięsa

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis. Uwielbiam kotlety mielone!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.