Kotlety mielone z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej LINK |
Składniki na około 12 kotletów
około 70 dag mięsa wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej z niewielką ilością tłuszczu
60-70 ml rosołu lub zwykłego wywaru z warzyw
1 jajo (opcjonalnie
1 czerstwa bułka lub 2-3 kromki czerstwego chleba
1 spora cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
szczypta pieprzu ziołowego i pieprzu czarnego
płaska łyżeczka papryki mielonej
sól do smaku ( na 1 kg mięsa potrzeba około 1 łyżeczki soli z brzuszkiem, nie z brzuchem)
masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie
Krótko podsmażam pokrojoną drobno, posoloną cebulkę. Zaraz dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Mieszam. Kilka sekund podgrzewam i zestawiam z ognia.
Mielę mięso w maszynce. Świeżo zmielone mięso jest najlepsze (można to zrobić w blenderze lub poprosić o zmielenie w sklepie). Odciskam wcześniej namoczony chleb w zimnej wodzie i mielę na koniec w maszynie, Przy okazji chleb przepchnie w maszynie mięso do przodu.
Dodaję do masy mięsnej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jedną łyżkę bułki tartej, choć bułka tarta nie jest konieczna, ale poprawi trochę ścisłość kotletów. Dodaję jajko, bez którego też można się obyć. Posypuję solą, pieprzem. Wyrabiam dokładnie, dolewając na dwa razy rosół. Na początku rosół nieco rozrzedza masę, jak przy wyrabianiu kiełbasy, ale po chwili staje się ona jednolita i zwarta, gotowa do formowania kotletów bez potrzeby moczenia rąk w wodzie. U mnie dosyć duże kotlety, więc mniejszych zrobicie dużo więcej.
Układam kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Smażę na średnim płomieniu 4-5 minut z każdej strony. Można zaraz po włożeniu, zanim się kotlety zetną delikatnie je spłaszczyć. Będą cieńsze i szybciej dojdą bez przypalania, jak do hamburgerów. Bardzo polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Pyszne, najlepsze! Od zawsze i na zawsze! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Dziekuję za komentarz i zaproszenia/pozdrawiam
UsuńIdę do lodówki, chyba takie mam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam/ Dziękuję za odwiedziny
UsuńSpróbujcie dodać do mięsa ryżu i świeży koperek.Pod koniec smażenia przykryjcie patelnie.Zamiast koperku może być lubczyk albo natka pietruszki lub co kto lubi.Pozdrawiam Panią Weronikę.
UsuńDawno nie robiłam kotletów mielonych zrobię według tego przepisu.Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy.
OdpowiedzUsuńPolecam... Pyszne/Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za testowanie przepisów
UsuńMielone i buraczki to moi panowie mogą jeść zawsze.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają.Ciekawa propozycja przyrządzenia;)
OdpowiedzUsuńPolecam/Dziękuję za wizytę
UsuńEEEEEEEEEEEE ja robię mięso+ ryż to dopiero pycha i oszczędność mięsa
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Uwielbiam kotlety mielone!
OdpowiedzUsuń