Ważne: Dzieciom, przynajmniej do 8-go roku życia, nie podajemy potraw z grzybów, gdyż ich układ pokarmowy jest jeszcze słabo wykształcony i nie najlepiej wchłania ciężkostrawne białko.
Składniki
porcja na 4 osoby
Farsz do krokietów
około 70 dag grzybów
10-15 dag żółtego sera o łagodnym smaku
1 spora cebula
1-2 ząbki czosnku
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
2, płaskie łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
Ciasto naleśnikowe do krokietów
2 płaskie i pół szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
około 0,5 l mleka lub wody
2 jaja (bez jaj też ciasto dobre)
1 łyżka oleju lub śmietany
płaska łyżeczka soli
szczypta ziół prowansalskich
pieprz Cayenne lub czarny
Przygotowanie krokietów
1. Oczyszczone na sucho grzyby kroję w kostkę i płuczę pod bieżącą zimną wodą. Zalewam gorącą wodą i gotuję w lekko osolonej wodzie około 3 minut. Wybieram garnek, w którym grzyby z wodą sięgają do jego połowy, dzięki temu grzyby nie wykipią zbyt szybko a one to bardzo potrafią, jeśli w porę nie zareagujemy.
2. Z podanych składników wyrabiam ciasto naleśnikowe. Powinno być dosyć rzadkie, żeby bez trudu rozlewać je na patelni w ładne okrągłe i dosyć cienkie placki. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć kilkanaście minut, dzięki temu nie będzie pękać przy formowaniu krokietów, jak i podczas zapiekania.
3. Odcedzam ugotowane grzyby na sicie (dodatkowy sposób na zmniejszenie problemów trawiennych) .
4. Podsmażam posiekaną cebulkę, tylko do zeszklenia, rozpuszczając na patelni kilka sekund wcześniej niewielką ilość masła. Dodaję zaraz posiekany czosnek, małą szczyptę ziół prowansalskich na lepsze trawienie, osączone grzyby, szczyptę soli i pieprzu. Całość podsmażam około 3-4 minut.
5. Patelnie do naleśników smaruję tłuszczem do smażenia tylko raz i smażę a właściwie podpiekam placki krótko, z obu stron.
4. Do wystudzonych grzybów dodaję starty ser. Mieszam. W razie potrzeby doprawiam.
5. Formuję krokiety jak gołąbki. Układam w formie, wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu, zawinięciem do dołu, żeby się nie rozwinęły podczas pieczenia. Krokiety smaruję niewielką ilością roztopionego masła i posypuję bułką tartą. Zapiekam 8-10 minut na funkcji grilla, w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Uwielbiam takie krokiety z grzybami :) Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!
UsuńW sobotę zrobię na obiad :) według tego przepisu :). Ania
OdpowiedzUsuńPolecam Aniu. Jesli nie sprwi Ci to kłopotu napisz, jak smakowały
UsuńU mnie grzybków dość sporo, a więc jutro zrobię takie pyszne krokieciki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam. Pójdzie trochę szybciej niż z pierogami
UsuńWłaśnie o taki przepis mi chodziło,Weroniko jest Pani niezawodna i jeszcze ten świetny dzisiejszy przepis
OdpowiedzUsuńna jabłecznik,a jak mi Pani poleci jakąś z Pani sałatek i śledzików będę miała menu na rodzinne spotkanie.
pozdrawiam Jadwiga
Zrobilam dzisiaj krokiety z Pani przepisu, ciasto jest rewelacyjne nareszcie nauczylam sie prawidlowo robic nalesniki a przez dodanie ziół prowansalskich poprostu Poezja .Dziekuje Pani Weroniko
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przetestowanie przepisu i cieszę się ogromnie, że wyszło pysznie. Pozdrawiam
Usuń