Składniki
1 średni brokuł
3 średnie marchewki
3 jajka ugotowane na twardo
około 120 g sera żółtego Gouda
1 jabłko
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
trochę szczypiorku lub natki z pietruszki
sól, pieprz do smaku
Sos majonezowy do sałatki
3-4 łyżki majonezu (można go rozcieńczyć 1-2 łyżkami jogurtu, jeśli jest bardzo gęsty)
1 kopiasta łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Brokuła dzielę na różyczki. Myję marchew i brokuły pod bieżącą wodą.
2. Na sicie do gotowania na parze gotuję przez 2-3 minuty marchew (w czerwcu, kiedy marchew jest młoda można gotować równocześnie z brokułem). Dokładam różyczki brokuła. Posypuję warzywa szczyptą soli i gotuję około 10-15 minut, to zależy od warzyw - dlatego trzeba próbować. Ważne żeby warzywa nie były zbyt miękkie i zachowały naturalny kształt.
3. Odcedzam warzywa na sicie i studzę.
4. Część warzyw zostawiam do dekoracji. Marchew, brokuły, jajka, ser, jabłko - kroję w grubszą kostkę. Drobniej kroję cebulkę, szczypiorek a najdrobniej czosnek. Posypuję szczyptą soli i pieprzu. Mieszam.
5. Przygotowuje prosty sos do sałatki z podanych wyżej składników. Polecam przepis na domowy majonez. Dodaję do warzyw. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Przepięknie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :D
OdpowiedzUsuńBez problemu udało mi się zrobić sałatkę i wyszła smacznie ;)
Jak nie mam czasu kupuje gotowe sałatki SEKO, też są naprawdę smaczne ;)
Dziękuję za wypróbowanie przepisu/Pozdrawiam serdecznie
Usuńzrobiłam ją i jest wspaniała, smakuje wysmienicie wiec polecam bez zastanowienia. Ser zółty mozna pominąc dla tych co liczą kalorie
OdpowiedzUsuń