czwartek, 5 czerwca 2014

Lekkie gołąbki z kurczaka i kaszy jaglanej

Witam ciepło wszystkich, zaglądających do mnie na małe, co nieco. Omotana truskawkowymi inspiracjami, robię małą przerwę na konkretne, smaczne
i oczywiście bardzo zdrowe danie.

gołąbki z sosem chrzanowym



Składniki:

z tej porcji wychodzi około 20  gołąbków

 młoda kapusta  
podwójna pierś z kurczaka około 60-70 dag
2 szklanki kaszy jaglanej (około 3/4 szklanki suchej kaszy)
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
1 jajo
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
przyprawy naturalne - zioła świeże - tymianek, rozmaryn, bazylia
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne lub czarnego pieprzu (opcjonalnie)
sól do smaku

Przygotowanie

1. Gotuję kaszę jaglaną (najczęściej stosuję zasadę 1 część kaszy na 3 części wody - jednak wodę kasza szybko łyka i spora jej ilość wyparowuję, dlatego ważne, żeby jej dodać w razie potrzeby. Kasza powinna być po wystygnięciu dosyć gęsta.
2. Obieram brzydkie i bardzo zielone liście z kapusty. Nożem wycinam głąba i wkładam do garnka (warto użyć wysokiego garnka, żeby woda przykryła kapustę -wiem coś o tym, bo mój był ciut za niski) z zagotowaną wodą, ale bez bulgotań. Blanszuję około 4 minut i odcedzam na durszlaku. 
3. Podsmażam chwilkę na maśle młodą posoloną cebulę. Dodaję na koniec posiekany szczypiorek i czosnek. Maksymalnie podsmażam całość przez pół minuty i zestawiam z ognia.
4. Miksuję umytego i osączonego fileta z kurczaka (można zwyczajnie posiekać nożem. Dodaję go do kaszy jaglanej. Dorzucam jajo, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem, szczyptę ziół prowansalskich, chilli (pieprz Cayenne), sól i dokładnie mieszam wszystkie składniki. 
5. Rozbieram ostrożnie kapustę z liści, cieniując główne zgrubienie na jego środku. Bardzo duże liście można podzielić na 2 połowy, odciąć zgrubienie, ułożyć przed nałożeniem farszu tak, żeby brzegi liścia, które będziemy zawijać były dosyć elastyczne i cienkie. Gołąbki ściśle układam, końcem liścia do spodu. Zalewam bulionem warzywnym. Posypuję świeżymi ziołami - tymiankiem i rozmarynem. Przykrywam pokrywą i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 180 stopni. Kiedy bulion zacznie puszczać pęcherzyki 
(trochę to trwa), obniżam temperaturę do 160 stopni C i trzymam w piekarniku około 15 minut. Jeśli bulion pyrka za bardzo, obniżam temperaturę do około 100 stopni C. 
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

22 komentarze:

  1. Coraz częściej sięgam po kaszę jaglaną, ale takich cudów jeszcze nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i to z młodą kapustą, bo z nią mnóstwo farszów smakuje. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Rewelacyjne gołąbki, takich jeszcze nie robiłam, ale muszę wypróbować :-)

    Zapraszam do udziału w konkursie :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/06/konkurs-z-firma-graal.html

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio jadam sporo kaszy jaglanej, ale takich gołąbków jeszcze nie robiłam.Już mi ślinka leci na sam widok,na bank będę robić .
    Pozdrawiam jak zawsze i buziaki przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Danusiu. Są pyszne, ścisłe nawet na gorąco. Zajadam się nimi nawet w niedziele. Dziekuję za odwiedziny i buziaki. Pozdrawiam cieplutko z wzajemnością buziaki posyłam

      Usuń
  5. Jak się zrobi lekki sosik do tego, to wyjdzie całkiem dietetyczny posiłek. spoko :)

    Pozdrawiam
    Michał
    Szkoła Doberman/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie a do tego naprawdę smaczne jedzonko. Dziekuję za odwiedziny

      Usuń
  6. Te gołąbki wyglądają bardzo apetycznie. Jeszcze nie miałem okazji takich spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani przepisy są fantastyczne proste nie przegadane i bardzo dobre.Dziękuję pani bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie
      Pozdrawiam i bardzo dziekuję za wspaniały komentarz. Zapraszam w wolnych chwilach

      Usuń
  8. Gołąbki z kurczakiem - brzmi bardzo ciekawie - muszę spróbować tej wersji dla odmiany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania, zwłaszcza z młodą kapustą. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Witam,
    czy bulion gotuje Pani jakoś specjalnie, tzn co daje Pani do jego sporządzenia?
    Stałam się zagorzałą fanką Pani przepisów! Ogromne dzięki za fantastyczne dania! Pozdrawiam serdecznie - Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Magdo serdecznie
      Bulion to nic innego, jak wywar z podstawowych warzyw jak do rosołu, tak jakby wsadził do garnka pęk włoszczyzny - 2-3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por i może 2-3 liście kapusty lub zamiast niej 2-3 brukselki i gotował kilka minut i niekoniecznie z mięsem.
      Bardzo mi miło, żeby mogę się na coś przydać. Dziękuję za sympatyczny komentarz
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Witam ponownie,
    serdecznie dziękuję za odpowiedź. Ja zaczynam raczkować w kuchni, dlatego nawet podstawowe kwestie są dla mnie niekiedy kłopotliwe. Dzięki Pani przepisom błyszczę ostatnio w domu w oczach męża i znajomych, no i będę miała pyszne Święta :-)
    Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za wszystko i życzę radosnych, smacznych Świąt!!! Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdo życzę Rodzinnych Radosnych Pysznych Świąt i Wszelkiej Pomyślnosci w Nowym Roku. Pani Magdo tak naprawdę efekty dają Pani chęci i zdolności a ja tylko troszkę pomagam moim doświadczeniem

      Usuń
  11. Pani Weroniko, serdecznie dziękuję!!! Święta były przepyszne i to w największej mierze dzięki Pani:-)) Życzę Pani wspaniałego 2015 Roku i nowych, cudownych pomysłów oraz chęci ich dokumentowania:-)) Ja będę korzystać bez przerwy:-) Ogromne pozdrowienia i wyrazy szacunku! Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za wspaniałe wsparcie. Wzajemnie niech się nam darzy 2015 i nie żałuje radosnych chwil. Wszelkiej Pomyślności dla Pani Pani Magdo i Całej Rodziny
      Pozdrawiam cieplutko i jeszcze raz bardzo dziękuję za pokrzepiający komentarz i oczywiście zapraszam w wolnych chwilach do mnie

      Usuń
  12. uwielbiam Pani przepisy a w szczegolnosci te z kasza jaglana prosze o wiecej kocham kasze a sos chrzanowy gosci w mojej lodowce non-stop uzywamy go z mezem doslownie do wszystkiego (przestal jesc nalogowo majonez i bardzo dobrze ) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą przepisy z kaszą jaglaną, b sama ją uwielbiam i świetnie się po nie czuję. Bardzo dziekuję za każde miłe słowo. Najlepszych dań i dużo zdrówka. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.