Składniki
2-3 kromki pokrojonego pieczywa
2 kiełbaski wielkości serdelka
6-8 pieczarek
5 jaj
1/2 szklanki jogurtu
10-15 dag twarogu
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeże zioła - szczypior, tymianek
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Przygotowanie
1. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażam na oleju (można zrobić to na maśle, byle krótko - chyba, że klarowane)). Dodaję po chwili rozdrobniony czosnek. Zaraz po nim pokrojone - kiełbasę, pieczarki, zioła i podsmażam około 2-3 minut. Przyprawiam solą i pieprzem.
2. W misie bełtam jaja z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu i posiekanym szczypiorkiem.
3. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C, grzałka góra-dół.
4. Smaruję naczynie ceramiczne olejem i rozkładam w nim pieczywo. Na pieczywie układam podsmażone pieczarki z kiełbasą. Na to rozdrobniony ser. Polewam wszystko mieszaniną z jaj i jogurtu. Praską do ziemniaków delikatnie dociskam zawartość, żeby masa jajeczna wszędzie dotarła.
5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Pod koniec wierzch zapiekanki można zrumienić na funkcji grilla.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Świetny blog!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Dziekuję Kasiu. Zajrzę do Ciebie na pewno
UsuńO Weronika coś dla mnie. Mam dziś takiego totalnego lenia, że szok. Ale to chyba przez tą pogodę. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokładnie. Współczuję ludziom na południu Polski. Kolejne widmo powodzi może człowieka bardzo podłamać.
UsuńKURCZE PODOBA MI SIĘ TO ,TAKIEJ Z CHLEBEM ZAPIEKANKI JESZCZE NIE ROBIŁAM WIĘC KONIECZNIE MUSZĘ POSMAKOWAĆ .DZIĘKI WERONIKO :)
OdpowiedzUsuńDanusiu koniecznie, bo szybko a zamiast kiełbaski mozna wrzucic kurczaka z rosołu, to, co nam zostało z wczorajszego dnia. Roboty przy tym niewiele
Usuńświetna zapiekanka, takiej jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPolecam!!!
Usuńuwielbiam zapiekanki! wspaniała!
OdpowiedzUsuńTrafiłam przypadkiem na ten przepis. W lodówce akurat miałam wszystkie składniki. Wypróbowałam i tak dobrej zapiekanki i innej nie jadłam bardzo, bardzo dawno. Ten przepis jest świetny. Polecam
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. /u góry strony jest zakładka zapiekanki - zachęcam do wypróbowania). Zapraszam
Usuń\zrobiłam, bardzo smaczna. Do powtórki. Dobry pomysł z tym chlebem na spodzie. Dla mnie tylko 5 jaj to zdecydowanie za dużo, fakt, że miałam b.duże. Następnym razem poprawię się. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję za przetestowanie przepisu. Składniki nie są sztywne-można coś dodać jak i odjąć. Pozdrawiam serdecznie
Usuń