Strony

środa, 14 maja 2014

Zapiekanka na leniwy obiad. Pycha!!!

Wczoraj był taki dzień od kawy do kawy, deszczowy, z huśtawką nastroju a przecież coś zjeść trzeba. Zajrzałam do lodówki... Jajka są, jakaś kiełbaska została, trochę pieczarek, jak zawsze nieco twarogu...  Jeszcze tylko do ogródka po jakieś ziółka... Żadnego gotowania!!! A nie, nie... Cebulę musiałam podsmażyć z pieczarkami, ale to tylko chwila...


 Składniki




2-3 kromki pokrojonego pieczywa
2 kiełbaski wielkości serdelka
6-8 pieczarek
5 jaj
1/2 szklanki jogurtu
10-15 dag twarogu
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeże zioła - szczypior, tymianek
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju



Przygotowanie


1. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażam na oleju (można zrobić to na maśle, byle krótko - chyba, że klarowane)). Dodaję po chwili rozdrobniony czosnek. Zaraz po nim pokrojone - kiełbasę, pieczarki, zioła i podsmażam około 2-3 minut. Przyprawiam solą i pieprzem.

2. W misie bełtam jaja z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu i posiekanym szczypiorkiem.

3. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C, grzałka góra-dół. 

4. Smaruję naczynie ceramiczne olejem i rozkładam w nim pieczywo. Na pieczywie układam podsmażone pieczarki z kiełbasą. Na to rozdrobniony ser. Polewam wszystko mieszaniną z jaj i jogurtu. Praską do ziemniaków delikatnie dociskam zawartość, żeby masa jajeczna wszędzie dotarła.

5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Pod koniec wierzch zapiekanki można zrumienić na funkcji grilla. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

13 komentarzy:

  1. Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Weronika coś dla mnie. Mam dziś takiego totalnego lenia, że szok. Ale to chyba przez tą pogodę. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Współczuję ludziom na południu Polski. Kolejne widmo powodzi może człowieka bardzo podłamać.

      Usuń
  3. KURCZE PODOBA MI SIĘ TO ,TAKIEJ Z CHLEBEM ZAPIEKANKI JESZCZE NIE ROBIŁAM WIĘC KONIECZNIE MUSZĘ POSMAKOWAĆ .DZIĘKI WERONIKO :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu koniecznie, bo szybko a zamiast kiełbaski mozna wrzucic kurczaka z rosołu, to, co nam zostało z wczorajszego dnia. Roboty przy tym niewiele

      Usuń
  4. świetna zapiekanka, takiej jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam zapiekanki! wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłam przypadkiem na ten przepis. W lodówce akurat miałam wszystkie składniki. Wypróbowałam i tak dobrej zapiekanki i innej nie jadłam bardzo, bardzo dawno. Ten przepis jest świetny. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. /u góry strony jest zakładka zapiekanki - zachęcam do wypróbowania). Zapraszam

      Usuń
  7. \zrobiłam, bardzo smaczna. Do powtórki. Dobry pomysł z tym chlebem na spodzie. Dla mnie tylko 5 jaj to zdecydowanie za dużo, fakt, że miałam b.duże. Następnym razem poprawię się. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przetestowanie przepisu. Składniki nie są sztywne-można coś dodać jak i odjąć. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.