Składniki na ciasto
4 szklanki mąki bez czubów
200 gramów masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajo
1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
4 kopiaste łyżki śmietany 18% (2/3 szklanki)
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka korzennych przypraw
szczypta soli
4-5 łyżek ulubionych powideł lub dżemu
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia lub sodki
Przygotowanie
1. Mąkę, sól, proszek do pieczenia mieszam dokładnie.
2. Do ciepłego rozpuszczonego masła dodaję miód. Chwilę mieszam. Dodaję żółtka, jajo i krótko mieszam. Dodaję kakao, przyprawy. Krótko mieszam tylko do połączenia. Na koniec dodaję śmietanę i ponownie krótko mieszam.
3. Łącze suche składniki z płynnymi i bardzo krótko zarabiam ciasto, tylko do połączenia składników (to rodzaj ciasta kruchego, dlatego nie należy przedłużać wyrabiania). Wstawiam do lodówki razem z miską, w której wyrabiam, pakując wszystko do folii, na przynajmniej pół godziny.
4. W międzyczasie przygotowuję krem do ciasta
5. Wyjmuję ciasto z lodówki i jeszcze krótko wyrabiam - jest bardzo elastyczne, nie podsypuję nawet mąką, idealnie się formuje. Dzielę go na cztery mniej więcej równe części i zaczynam wałkować pierwszy prostokątny placek. Moja forma (pomiar od góry) ma wymiary 36 cm x 23 cm, zaś same placki po upieczeniu około 34 cm x 20 cm. Formę smaruję olejem i przy pomocy wałka umieszczam w niej stefankowy placek. W formie koryguję jego kształt, żeby dobrze wypełnił spód. Każdy placek piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni C, środkowa półka, grzałka góra-dół. Nie myję formy a jedynie, przy pomocy ręcznika papierowego, nasączonego w oleju, przecieram formę, usuwając przy okazji niewielkie przywarki po poprzednim placku.
6. Wystudzone placki przekładam kremem z kaszy manny - zdrowszą masą bez cukru z dodatkiem miodu. Spodni płat, przed położeniem kremu, smaruję dżemem domowej roboty (u mnie dżem z aronii i śliwek, bardzo dobrze się sprawdzi dżem z czarnej porzeczki). Na wierzch polecam mój przepis na sprawdzoną polewę.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
świetne ciasto bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńpychotka
OdpowiedzUsuńrewelacja!!! zjadłoby się kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńspody sie pieka a masa sie studzi. mam nadzieje ze bedzie rownie pyszne w smaku jak smakowicie wygladajace na zdjeciu :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że wyjdzie, jak trzeba.
UsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuń