Składniki na drożdżówki
masa serowa
około 30 dag białego twarogu
1 żółtko
4-5 łyżeczek cukru lub kopiasta łyżka miodu
aromat migdałowy - najlepszy do mas serowych
1 łyżka śmietany
Przygotowanie masy serowej: wszystkie składniki po prostu chwilę miksujemy blenderem lub miażdżymy praską do ziemniaków
około 60 dag dojrzałych truskawek lub innych owoców
Przygotowanie truskawek: umyte osączone truskawki rozdrabniam, jeśli duże. Kwaśne truskawki można polać łyżką miodu i wymieszać lub posypać cukrem przed posypaniem kruszonką
Kruszonka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 spora łyżka masła
1 łyżka z brzuszkiem cukru
szczypta soli
aromat (opcjonalnie)
Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki mieszam ręką, nie miażdżę masła, lecz przesypuję go mąką, do odpowiedniego rozdrobnienia (można to zrobić w malakserze - króciutko)
Przygotowanie drożdżówek
1. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielę na dwie połowy. Z każdej kolejno wałkuję placek o grubości około 1 cm.
2. Pucharkiem od lodów wykrawam kółka większe od średnicy szklanki. Dnem szklanki robię w placuszkach miejsce na nadzienie. Po wyrośnięciu poprawiam jeszcze raz szklanką dołek w przyszłej drożdżówce i te, które wstawiam za chwilę do piekarnika smaruję rozbełtanym jajkiem, zanim ułożę ser i owoce.
3. Układam najpierw ser niestarannie, gdyż układając truskawki i tak ładnie się rozłoży pomiędzy nimi.
4. Posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C, grzałka góra-dół, na około 15-18 minut. Trzeba kontrolować, żeby się zbytnio nie zrumieniły.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
wspaniałe drożdżóweczki Weroniko, poproszę o jedną :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu. Częstuj się do woli.
UsuńNaprawdę wyjątkowe. :) Jak ja dawno drożdżówek nie piekłam, aż zatęskniłam za nimi. :))
OdpowiedzUsuńWeroniczko wszystkiego naj...naj z okazji urodzin. Życzę Ci kochana samych trafnych decyzji, słonecznych i radosnych dni. :***
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie Elu za cieplutkie życzenia a z tym trafianiem to różnie bywa, bo nie wszystko od nas zależy, ale póki co dziękuję za wszystko opatrzności za to, co mam.
UsuńAle bym teraz zjadła taką na drugie śniadanie. Nie masz litości :)
OdpowiedzUsuńMasz rację trochę szaleję z truskawkami i zapowiadam kolejny przepis na torcik, po którym nie ma juz śladu. Pozdrawiam i zapraszam ponownie
UsuńWeroniko a czy moglabym Cie prosic o przepis na udane ciasto drozdzowe? Bylabym bardzo wdzieczna. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWitaj Joasiu. Możesz wypróbować ten przepis na drożdżówki lub na roladę: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/01/rolada-drozdzowa-z-powidami.html. Jeden i drugi daje dobry efekt. Pozdrawiam
UsuńPani Weroniko
OdpowiedzUsuńupieklam i wyszlo rewelacyjnie.
Niestety nastepnym razem musze zmniejszyc proporcje na ciasto o polowe bo......wyszlo mi tych drozdzowek
........................za duzo. Jedlismy je z mezem kilka dni.
Tak to bywa, choć przepis jest na czteroosobową rodzinę na dwa trzy dni, bo nie wiem, czy Pani zauważyła, że według mojej receptury ciasto drożdżowe się nie starzeje.
UsuńDziękuję bardzo za komentarz. Pozdrawiam i zapraszam w wolnych chwilach.
Ciasto i nadzienie na te drożdżówki jest naprawdę wyjątkowe,bułeczki wyszły przepyszne.
OdpowiedzUsuńPani Weroniko,dziękuję za te wszystkie świetne przepisy i pozdrawiam .
Dziekuję za ocenę przepisu. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w wolnych chwilach do mojej kuchni.
Usuń