piątek, 30 maja 2014

Cieciorka z młodą kapustą pysznie i zdrowo

Po jedzonko z mięsem staram się sięgać maksymalnie dwa razy w tygodniu a reszta tygodnia to dania głównie pochodzenia roślinnego. Dzisiaj proponuję syte, bardzo wartościowe danie ze strączkową rośliną o niesamowitych zaletach zdrowotnych i smakowych.


Składniki:

porcja na 4-5 osób


zużyłam 350 gramów cieciorki
1 średnia kapusta
sok z połowy cytryny lub 1 łyżka octu balsamicznego 
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
pęczek koperku
kilka listków bazylii
3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej lub bułki tartej (można odparować płyn i pominąć ten składnik)
1 łyżka z brzuszkiem masła lub 2 łyżki oleju
po szczypcie ulubionych ziół - mieszanka prowansalska, pieprz Cayenne
sól, cukier (miód) do smaku

Przygotowanie


1. Ziarna cieciorki wsypuję do misy. Zalewam zimną wodą w dostatecznej ilości i zostawiam na całą noc (minimum 12 godzin - podobnie, jak z fasolą, czy grochem).

2. Na drugi dzień przelewam całość na sicie i dodatkowo płuczę napęczniałą cieciorkę pod bieżąca wodą. Wsypuję do garnka i zalewam świeżą zimną wodą. Można zagotować krótko z dodatkiem dwóch łyzek octu owocowego i po minucie od zagotowania jeszcze raz odlać wodę. Gotuję cieciorkę około 45-60 minut.

3. Umytą, pokrojoną, przepłukaną, wyparzoną kapustę dodaję do cieciorki na około 15 minut przed końcem gotowania cieciorki. Dodaję liść laurowy,  ziele angielskie i trochę miodu lub cukru. Mieszam i chwilę gotuję.

4. Siekam bazylię, cebulkę i szczypiorek. Na maśle krótko podsmażam, najpierw cebulkę, potem szczypiorek i rozdrobniony czosnek. Dodaję mąkę. Mieszam. Po chwili dolewam około szklanki płynu z garnka z gotującymi warzywami. Ponownie mieszam i łącze z całością w garnku. Mieszam. Dodaję zioła, sok z cytryny, posiekaną bazylię i chwilę gotuję. Ostatecznie przyprawiam. Wyłączam płomień i dodaję posiekany szczypiorek.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


10 komentarzy:

  1. Dla mnie też mięso może być w ograniczonej ilości. Jak już to sięgam po zestaw z owocami. A Twoje zestawienie Weronika........bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Weroniko zapowiada się fantastyczne danie,nigdy nie jadłam cieciorki czas popróbować ,bo jak dla mnie mięso może nie istnieć i mogę je jeść raz na rok .Buziaczki za fajowy przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Danusiu, cieciorka jest pyszna a Weronika wie co smaczne i zdrowe. Polecam cieciorke czyli ciecierzyce w postaci pasty czyli hummus. Tu przykladowy przepis http://www.superstyler.pl/kuchnia/hummus-pasta-z-ciecierzycy-na-4-sposoby-przepis-na-hummus-pasty-do-chleba/ Moze Pani Weronika pokaze takie danie w jej wykonaniu? Pozdrawiam i zachecam do dan z cieciorki.

      Usuń
    2. Koniecznie wypróbuj. Naprawdę dobra... Pozdrawiam

      Usuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadłam cieciorki, ale wygląda na to, że skusi mnie Twoje danie Weroniko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieciorka naprawdę pycha. No i te walory... Polecam

      Usuń
  4. Cieciorki jeszcze nigdy nie miałem okazji spróbować. Ciekawy jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Smaczna, syta i wartościowa. Trzeba tylko ją dobrze dogotować. Bardzo dziękuję za wizytę.

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.