środa, 28 maja 2014

Szaszłyki z kiełbasą i pieczarkami grillowane

Polecam łatwe danie z prostych i smacznych składników - aromatyczna kiełbasa, soczyste pieczarki i półmiękka papryka. Nigdzie grillowane jedzonko nie smakuje lepiej niż na świeżym powietrzu. Jestem dobrej myśli i wierzę,  że burzowe chmury,  rozgoni wkrótce fantastyczna, słoneczna pogoda.

szaszłyki z sosem musztardowym


Składniki na 3-4 osoby





około 0,5 kilograma kiełbasy grillowej
około 10 szt sporych pieczarek lub 20 mniejszych
2 spore papryki - po jednej papryce żółtej i czerwonej
patyczki do szaszłyków


Marynata do szaszłyków

4 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 kopiasta łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta proszkowanego czosnku
po szczypcie papryki mielonej słodkiej i ostrej
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Umyte papryki kroje na kwadraty, duże pieczarki na połówki (od pieczarek polecam odkroić ogonki i schować w lodówce do jutra. Przydadzą się na przykład do zupy).

2. Z kiełbasek ściągam osłonki, które tylko przeszkadzają w degustacji. Moje kiełbaski pokroiłam dosyć skąpo, ale zorientowałam się dopiero po tym, jak papryka była już pokrojona i moje kiełbaski też. Chodzi o to, żeby kawałeczki mniej więcej pasowały do siebie wielkością.

3. Paprykę i pieczarki posypuję szczyptą soli i mieszam.

4. Przygotowuję marynatę do kiełbasy z połowy wymieszanych ziół, 1 łyżki oleju, czosnku, połowy miodu, musztardy, bez soli. Wymieszaną polewam kiełbaski i dokładnie mieszam.

5. Do pozostałych ziół, dodaję resztę oleju (ja miodem polałam paprykę i pieczarki bezpośrednio, ale lepiej wymieszać składniki i polać pieczarki i paprykę). Dokładnie mieszam składniki szaszłyków z marynatą i zanim trafią na ruszt, leżakują około 30 minut.



szaszłyki przed pieczeniem

6. Nakładam przemiennie składniki na patyczki. Piekę około 6-7 minut. Podczas grillowania, trzeba szaszłyki obracać, by dokładnie się opiekały z każdej strony.

Polecam pyszne szaszłyki z mielonymi
całkiem niezłe szaszłyki ze schabu

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. U Ciebie Weroniko zawsze smacznie i gustownie,a szaszłyki wyglądają bardzo apetycznie aż ślinka cieknie.
    Pozdrówka zostawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Danutko za milutki komentarz. Życzę pogody i miłego grillowania

      Usuń
  2. Takich szaszłyków to ja jeszcze nie robiłam ale na pewno zrobię jak tylko pogoda się ustabilizuje
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo kiełbaska pycha, jak i pozostałe dodatki. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Poproszę o taki jeden przepyszny szaszłyczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja sobie go zachowam na słoneczny weekend i wypróbuję na najbliższym grillu, bo nudzi mnie już ciągle to samo jedzenie z grilla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i ja wolę kiełbaskę w takim zestawie, niz rzucony kawał na ruszt, ale moja połowa odwrotnie. Następnym razem będzie pewnie jakiś kompromis. Pozdrawiam i wzajemnie słoneczka nam życzę.

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.