Ziemniak i śledzik to dobrana para a jeśli jeszcze jest to pieczony kartofel, smaki się łączą wyśmienicie. Bardzo lubię takie zestawienie a pomysł przyszedł, jak zwykle ze spojrzenia na to, co mam akurat w lodówce i spiżarni. Dzisiaj ostatni dzień karnawału stąd śledzie na pieczonych ziemniakach, jak znalazł. To idealna smakowita przekąska, dobra zresztą przez okrągły rok - na świąteczny stół, czy imprezę. Gorąco polecam!
Składniki
6 sporych kształtnych ziemniaków
5-6 płatów śledziowych matias
2 płaskie łyżki majonezu
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1 spory ogórek kiszony lub świeży
kilka kropel oliwy lub oleju
połówka małego jabłka
sok z jednej cytryny
1 mała czerwona cebula
200 gram serka kremowego (użyłam pasty własnej roboty z sera i jajecznicy)
sól, pieprz lub chilli
Przygotowanie
1. Śledzie zalewam zimną wodą w przeddzień zaplanowanej potrawy. Po czym odlewam wodę a ryby skrapiam sokiem cytryny, w którym śledzie się marynują około pół godziny. W tym czasie przygotowuję ziemniaki i pozostałe składniki.
2. Jabłko i cebulkę kroję w drobniutką kostkę. Dodaję troszkę oleju, solę i mieszam.
3. Osobno kroję w plastry ogórka ( u mnie wyszło 20 plastrów ziemniaków, więc tyle samo plastrów ogórka - może być świeży)
4. Śledzie osączam bardzo dokładnie z zalewy. Kroję je w paski. W razie potrzeby przycinam, żeby mniej więcej pasowały do ziemniaczanych krążków.
5. Mieszam majonez z jogurtem. Doprawiam do smaku.
6. Na każdy krążek upieczonego i wystudzonego ziemniaka upuszczam kilka kropel sosu majonezowego. Na sosie układam niewielkie porcje posiekanej cebulki i jabłka. Układam nań plastry śledzia. Rybę smaruję cienko sosem. Kolejno układam plastry ogórka, którego wierzch również cienko smaruje sosem. Na ogórkach robię kleksa z kremowego serka przy pomocy szprycy. Na koniec serek posypuję szczypiorkiem.
Przekąski są fantastyczne w smaku i w wyglądzie. Polecam!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Poezja :) Wyglądają na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziekuję! Polecam!
Usuńsmakowicie wyglądają, świetny pomysł na imprezę:)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Dziekuję i oczywiście polecam!
UsuńSuper pomysł. I jeszcze jeden dowód na to, że postne jedzenie też może być smaczne i piękne.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Postne jedzenie świetne. Pozdrawiam
UsuńAwesome. Have you considered doing the potatoes in a smoker. Mmmmmmm ;)
OdpowiedzUsuńThank you very much. Recommend
Usuń