Zobacz przepis na soczysty pieczony schab
roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki
6-7 kotletów schabowych
1-2 kopiaste spore łyżki jogurtu naturalnego(1/3 szklanki)
1 łyżka oleju o łagodnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy)
2-3 łyżki octu jabłkowego
pół płaskiej łyżeczki suszonego tymianku lub trochę posiekanych listków świeżego ziela
pół płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu lub trochę posiekanych listków świeżego ziela
sól i pieprz
2 nieduże ogórki kiszone
1 średnia kulka mozzarelli (około 100 gram)
3-4 suszone morele
3-4 suszone śliwki
1 nieduże białko surowe lub pół dużego
1 łyżka z brzuszkiem jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy chrzanowej lub płaska łyżeczka chrzanu
1 mała cebula
troszkę posiekanej natki z pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego do podsmażenia cebulki
1 łyżka stołowa oleju rzepakowego do podsmażenia roladek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Kotlety schabowe rozbijam delikatnie na cienkie placki - najlepiej to zrobić przez folię spożywczą.
2. Każdy kotlet osobno trochę oprószam solą. Posypuję niewielką ilością pieprzu.
3. W osobnej misce mieszam składniki marynaty (suszone zioła rozcieram w dłoniach) i polewam nią kotlety. Dokładnie mieszam całość i odstawiam mięso na godzinkę do lodówki.
4. Morele i śliwki porządnie myję pod bieżącą wodą (nie robię tego, jeśli owoce suszę domowym sposobem) a później dodatkowo przelewam je jeszcze wrzątkiem. Wszystko po to, by spłukać nadmiar chemicznych konserwantów.
5. Ogórki, owoce, mozzarellę kroję w sałatkową kostkę. Posiekaną cebulkę delikatnie rumienię na tłuszczu i dodaję do pozostałych składników farszu. Dolewam nieduże białko, musztardę, jogurt, dosypuję posiekaną pietruszkę. Dodaję troszkę soli i pieprzu, by przełamać słodycz farszu. Mieszam i odstawiam na kilka minut.
6. Kotlety rozpłaszczam kolejno na desce. Wcześniej nie trzeba ich osączać ani niczym smarować. Są idealne - pulchne i wilgotne. Wykładam średnio po dwie skromne łyżki farszu. Zaczynam zawijać od niekorzystnej części kotleta. Początek zwijam nieznacznie i robię zakładki na brzegach, jak przy gołąbkach, czyli zakładam do środka. Zwijam całość, jak roladę, do samego końca. Układam w naczyniu zawsze widocznym brzegiem do dołu.
7. Na dosłownie jednej rozgrzanej łyżce oleju i na dużej patelni, układam roladki. WAŻNE: Zawsze widoczny brzeg roladki trafia na spód tak, by znalazł się centralnie na jej spodzie, uniemożliwiając rozwinięcie roladki. Będzie idealny po upieczeniu. Temperatura szybko zetnie białko w mięsie, dzięki temu nie trzeba mięsa wiązać ani spinać wykałaczkami, które przeszkadzają w wygodnej obróbce. Roladki rumienię - po minucie z obu stron. Wyjmuję i układam w naczyniu żaroodpornym. Włączam piekarnik na 180 stopni C. Na patelnie, na której smażyły się roladki wlewam 50 ml wina i troszkę wody. Deklasuję patelnię, co znaczy, że z łatwością uzyskuje sos. Smaczny sos powstaje ze smacznych przywarek, które dzięki dodatkowi płynu - wina, rosołu, czy wody, z łatwością odchodzą od rondla i rozpuszczają się w nim. Polewam nim roladki i wkładam do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Naczynie można przykryć folią aluminiową.
Polecam podobne przepisy:
przepis na roladki drobiowe bez panierki z pieczarkami
kotlety schabowe soczyste i miękkie
przepis na schabowe poduszki z pieczarkami, serem
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Ekstra nadziane :) Szkoda, że u mnie w domu takie połączenie by nie przeszło, bo bardzo ciekawie się prezentują te roladki...
OdpowiedzUsuńWiem coś o tym, ale mozzarella i ogórek łagodzi słodycz moreli i śliwki. Przypuszczam, że to płeć męska ma największe opory. Pozdrawiam
UsuńPięknie wyglądają po przekrojeniu , i są na pewno zdrowsze niż smażone w panierce
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
Przepis super bede gotowac , dam znac jak wyszlo.
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Dzięki za ciepłe słowa. Pozdrawiam i zapraszam na kolejne przepisy
Usuńperfekcyjny opis wykonania dań w sposób zwięzły
OdpowiedzUsuńi zrozumiały
Dziękuję pięknie. Pozdrawiam i zapraszam serdecznie
UsuńWłaśnie wstawiłam roladki do piekarnika .
OdpowiedzUsuńSmak ocenię jutro ..
ale masz wielki talent dzięki ci że chcesz nim podzielić się. chylę głowę przed tobą pozdrawiam cię.
OdpowiedzUsuńByć może głupie pytanie zadaję: ale z czym to podawać jako drugie danie obiadowe? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Anna
OdpowiedzUsuńJak najbardziej jako zasadnicze danie lub jako danie główne na przyjęciu - można w dwóch wersjach w całości z sosem na ciepło lub na zimno pokroić roladki na półmisek. Pozdrawiam
UsuńDziękuję za tak pyszne przepisy aż ślinka leci jutro zrobię roladki z fetą Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Basiu serdecznie i zapraszam tak często, jak czas pozwoli
UsuńDroga Weroniko, zrobiłam roladki schabowe z pieczarkami bez marynaty, włożyłam do lodówki i chciałabym je smażyć pojutrze,jak myślisz nie popsują się?
OdpowiedzUsuńPyszne są te roladki schabowe!Robiłam wczoraj;) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, dziękuję za przepis. Wyszły przepyszne, myślałam, że składniki farszu będą się gryzły ze sobą, ale komponują się idealnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale niestety potrzebują więcej minut do zapiekania, by schab był miękki i kruchy, pomimo doświadczenia w kuchni, uwierzyłam w ten przepis i to był błąd, obiad świąteczny - kucha! więcej tego nie zrobię - zraziłam się;(
OdpowiedzUsuń