Translate

czwartek, 2 stycznia 2014

Roladki schabowe soczyste i bez panierki

W. Domogród

Można sprawić, by schab był pyszny także bez panierki. Po przepisie na soczysty pieczony schab, dzielę się moim drugim sposobem na to, by to chude aczkolwiek wieprzowe mięso, nie musiało nam ciążyć w jelitach. Tym razem będą to roladki ze schabu lżejsze bez obtaczania w bułce, która, niestety chłonie mnóstwo tłuszczu. . Poniższy przepis, doskonale się sprawdzi z każdym innym mięsem. Polecam...

Zobacz  przepis na soczysty pieczony schab
              roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki



6-7 kotletów schabowych

1-2 kopiaste spore łyżki jogurtu naturalnego(1/3 szklanki)

1 łyżka oleju o łagodnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy)

2-3 łyżki octu jabłkowego

pół płaskiej łyżeczki suszonego tymianku lub trochę posiekanych listków świeżego ziela

pół płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu  lub trochę posiekanych listków świeżego ziela

sól i pieprz




2 nieduże ogórki kiszone

1 średnia kulka mozzarelli (około 100 gram)

3-4 suszone morele

3-4 suszone śliwki

1 nieduże białko surowe lub pół dużego

1 łyżka z brzuszkiem jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy chrzanowej lub płaska łyżeczka chrzanu

1 mała cebula

troszkę posiekanej natki z pietruszki

1 łyżka oleju rzepakowego do podsmażenia cebulki

1 łyżka stołowa oleju rzepakowego do podsmażenia roladek

sól i pieprz do smaku




Przygotowanie



1. Kotlety schabowe rozbijam delikatnie na cienkie placki - najlepiej to zrobić przez folię spożywczą.

2. Każdy kotlet osobno trochę oprószam solą. Posypuję niewielką ilością pieprzu.

3. W osobnej misce mieszam składniki marynaty (suszone zioła rozcieram w dłoniach) i polewam nią kotlety. Dokładnie mieszam całość i odstawiam mięso na godzinkę do lodówki.

4. Morele i śliwki porządnie myję pod bieżącą wodą (nie robię tego, jeśli owoce suszę domowym sposobem) a później dodatkowo przelewam je jeszcze wrzątkiem. Wszystko po to, by spłukać nadmiar chemicznych konserwantów.

5. Ogórki, owoce, mozzarellę kroję w sałatkową kostkę. Posiekaną cebulkę delikatnie rumienię na tłuszczu i dodaję do pozostałych składników farszu. Dolewam nieduże białko, musztardę, jogurt, dosypuję posiekaną pietruszkę. Dodaję troszkę soli i pieprzu, by przełamać słodycz farszu. Mieszam i odstawiam na kilka minut.

6. Kotlety rozpłaszczam kolejno na desce. Wcześniej nie trzeba ich osączać ani niczym smarować. Są idealne - pulchne i wilgotne. Wykładam średnio po dwie skromne łyżki farszu. Zaczynam zawijać od niekorzystnej części kotleta. Początek zwijam nieznacznie i robię zakładki na brzegach, jak przy gołąbkach, czyli zakładam do środka. Zwijam całość, jak roladę, do samego końca. Układam w naczyniu zawsze widocznym brzegiem do dołu.

7. Na dosłownie jednej rozgrzanej łyżce oleju i na dużej patelni, układam roladki. WAŻNE: Zawsze widoczny brzeg roladki trafia na spód tak, by znalazł się centralnie na jej spodzie, uniemożliwiając rozwinięcie roladki. Będzie idealny po upieczeniu. Temperatura szybko zetnie białko w mięsie, dzięki temu nie trzeba mięsa wiązać ani spinać wykałaczkami, które przeszkadzają w wygodnej obróbce. Roladki rumienię - po minucie z obu stron. Wyjmuję i układam w naczyniu żaroodpornym. Włączam piekarnik na 180 stopni C. Na patelnie, na której smażyły się roladki wlewam 50 ml wina i troszkę wody. Deklasuję patelnię, co znaczy, że z łatwością uzyskuje sos. Smaczny sos powstaje ze smacznych przywarek, które dzięki dodatkowi płynu - wina, rosołu, czy wody, z łatwością odchodzą od rondla i rozpuszczają się w nim. Polewam nim roladki i wkładam do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Naczynie można przykryć folią aluminiową.




Piekłam bez przykrycia, bo tylko 12 minut, więc to dosyć krótko, by się zbytnio mogły wysuszyć. Pod przykryciem pieczemy ciut dłużej. Roladki dobrze kroją się ostrym nożem zaraz po upieczeniu, ale najlepsze są kilka godzin później a jeszcze lepsze na drugi dzień. Polecam.


Polecam podobne przepisy:

przepis na roladki drobiowe bez panierki z pieczarkami
kotlety schabowe soczyste i miękkie
przepis na schabowe poduszki z pieczarkami, serem

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




17 komentarzy:

  1. Ekstra nadziane :) Szkoda, że u mnie w domu takie połączenie by nie przeszło, bo bardzo ciekawie się prezentują te roladki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem coś o tym, ale mozzarella i ogórek łagodzi słodycz moreli i śliwki. Przypuszczam, że to płeć męska ma największe opory. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają po przekrojeniu , i są na pewno zdrowsze niż smażone w panierce

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis super bede gotowac , dam znac jak wyszlo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Dzięki za ciepłe słowa. Pozdrawiam i zapraszam na kolejne przepisy

      Usuń
  4. perfekcyjny opis wykonania dań w sposób zwięzły
    i zrozumiały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie. Pozdrawiam i zapraszam serdecznie

      Usuń
  5. Właśnie wstawiłam roladki do piekarnika .
    Smak ocenię jutro ..

    OdpowiedzUsuń
  6. ale masz wielki talent dzięki ci że chcesz nim podzielić się. chylę głowę przed tobą pozdrawiam cię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Być może głupie pytanie zadaję: ale z czym to podawać jako drugie danie obiadowe? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej jako zasadnicze danie lub jako danie główne na przyjęciu - można w dwóch wersjach w całości z sosem na ciepło lub na zimno pokroić roladki na półmisek. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Dziękuję za tak pyszne przepisy aż ślinka leci jutro zrobię roladki z fetą Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Basiu serdecznie i zapraszam tak często, jak czas pozwoli

      Usuń
  9. Droga Weroniko, zrobiłam roladki schabowe z pieczarkami bez marynaty, włożyłam do lodówki i chciałabym je smażyć pojutrze,jak myślisz nie popsują się?

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne są te roladki schabowe!Robiłam wczoraj;) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zrobiłam, dziękuję za przepis. Wyszły przepyszne, myślałam, że składniki farszu będą się gryzły ze sobą, ale komponują się idealnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam, ale niestety potrzebują więcej minut do zapiekania, by schab był miękki i kruchy, pomimo doświadczenia w kuchni, uwierzyłam w ten przepis i to był błąd, obiad świąteczny - kucha! więcej tego nie zrobię - zraziłam się;(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.