piątek, 20 września 2013

Kotlety z ryby fishburger do bułek przepis

Jeśli zrobimy domowy hamburger, czy to z wołowiną, czy z kurczakiem, czy z rybą, od podstaw, to taki specjał stanie się daniem bardzo pożywnym, bogatym w składniki odżywcze.

W. Domogród

Składniki



około 400 gram ryby rozmrożonej, osączonej w papierowym ręczniku (polecam flądrę lub mirunę)

1 jajko (żółtko do farszu, białko do panierki)

1,5 łyżki bułki tartej do farszu

2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki otrąb owsianych do panierki (otręby owsiane zdecydowanie bogatsze od pszennych)

3-5 dag żółtego sera o łagodnym smaku (pokroiłam dwa plastry żółtego sera w niedużą płaską kostkę)

kilka łyżek oleju do smażenia kotletów

bibuła do osączania

1 mała cebulka pokrojona, zrumieniona na oleju

troszkę natki z pietruszki

z przypraw wystarczy sól i pieprz



Przygotowanie domowych fischburgerów


1. Pokrojone ryby w kostkę, łączymy z serem, posiekaną natką, żółtkiem, bułką tartą, cebulką, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w roztrzepanym białku i panierujemy w mieszance bułki i otrąb.

W. Domogród
2. Wkładamy kotlety na kilkanaście minut do lodówki (stężeją)

3. Smażymy kotlety na oleju, rozgrzanym na patelni. Czas smażenia taki sam, jak ryby w panierce (umiarkowany ogień)

4. Przygotowujemy bardzo łatwą ekspresową sałatkę paprykowo- porową. LINK
5. Gorące bułki kroimy na pół. Każdą z połówek smarujemy majonezem (majonez jest zdrowy wówczas, kiedy robimy go sami z pierwszej klasy olejem, tłoczonym na zimno - tutaj sprawdzony przepis na domowy majonez LINK.

Na majonezie układamy trochę sałatki, gorący kotlet, trochę majonezu, trochę sałatki i zamykamy wszystko górną częścią bułki.

W. Domogród


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Koniecznie spraw mój sprawdzony przepis na kotlety i pulpety rybne, które możesz zrobić za jednym zamachem.
przepyszne kotlety z kalafiora
domowy paprykarz
ryba na parze z marchewką, papryką i ryżem
rolada z ryby z brokułem...



7 komentarzy:

  1. Jakie pyszności gosposia nam serwuje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak... To dalszy ciąg... Zaczęło się na tych bułeczkach... Miłego weekendu...

      Usuń
  2. Bardzo smakują nam rybne burgery, zwłaszcza mojej córce. Często robię z łososia, ale przyznam że z flądry jeszcze nie próbowałam. Chyba czas to zmienić :) pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Flądra jest bardziej dietetyczna i niesamowicie smaczna a białe mięsko po prostu super. Polecam...

      Usuń
  3. mniam :) zjadłabym z chęcią :) muszę tylko zaopatrzyć się w rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja od ryb trzymam się z daleka, ale cieszę się, że smakowały;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.