Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły.
Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
piątek, 14 grudnia 2012
Pierogi z kapustą i grzybami - wigilijny hit
W Polsce pierogi z kapustą i grzybami - to danie numer jeden, i nie tylko podczas Wigilijnej Wieczerzy. Jego zaletą są proste, tanie i aromatyczne składniki.
Pierogi dobrze się robi we dwoje: jedna osoba wałkuje, druga zawija w nie farsz, jak świstak z reklamy... Miłego pichcenia!
Przepis na ciasto pierogowe
2 kg mąki
2 żółtka
3 łyżki oleju rzepakowego (dzięki niemu ciasto jest elastyczne i nie trzeba podsypywać tyle mąki podczas wałkowania)
3 szklanki wody (ta ilość może się minimalnie różnić - to zależy od wilgotności składników
Przygotowanie ciasta
Z podanych składników w sporej misie, wyrabiamy ciasto - około pięciu minut
( dobre ćwiczenie na mięśnie i biust). Wkładamy miskę z ciastem do folii i zostawiamy ciasto w spokoju, przynajmniej przez pół godziny.
Właściwie należało zacząć posta od zrobienia farszu. Najlepiej przygotować go w przeddzień, by zabawa z pierogami nie zabrała nam pół dnia z życia.
Składniki na farsz
2 kg kiszonej kapusty
około 40 średnich suszonych grzybów lub więcej
2 duże cebule
1-2 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie farszu
Moczymy kapustę w wodzie przez kilka minut. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przedłużamy ten proces. Odcedzamy wodę i zalewamy ponownie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i płaską łyżkę soli. Gotujemy około godziny. Na pół godziny przed końcem gotowania, wrzucamy do kapusty grzyby (jeśli grzyby były słabo oczyszczone przed suszeniem, powinno się je wcześniej namoczyć, by piasek opadł i nie strzelał biesiadnikom w zębach). Rumienimy cebulę na połowie ilości oleju, dodając pod koniec posiekany czosnek. Wystudzoną kapustę i grzyby siekamy na drobno, dodajemy cebulę, resztę oleju, przyprawy i mieszamy farsz. Próbujmy często podczas mieszania, czy odpowiada nam smak. Jeśli przesolimy, trzeba mniej przyprawić wodę, w której będą się gotować pierogi.
Przygotowanie pierogów
Zaglądamy do ciasta, odcinamy kawałek, rolujemy, jak na kopytka, ale nie ukośnie - kroimy talarki o grubości 2 lub 3 cm ( od nas zależy, jak duże mają być pierogi). Preferuje tę metodę robienia pierogów, gdyż wydaje mi się, że jest szybsza od wałkowania placków, wykrawania i zabawą z okrawkami. Wałkuje po prostu każdy krążek i nadziewam placuszki. Kiedy sklejam, uważam, by nie przeszkodziła w tym nawet najmniejsza kruszynka z farszu, co grozi rozgotowaniem. Nie robię wszystkich pierogów od razu, bo za bardzo się zeschną z wierzchu a od spodu, mimo podsypania mąką, trudno je odkleić. Wykonuje partiami około 40 sztuk i gotuję we wrzątku pół minuty. Ciasto na następne pierogi cały czas trzymamy pod folią. Z tej porcji ciasta wychodzi około 140 pierogów (to zależy od wielkości placuszków) - słowem: wyżerka do Nowego Roku.
Pierogi z kapustą i grzybami nigdy się nie nudzą, zawsze mają swoich amatorów.
Ciasto na pierogi można zrobić bez jajek, ale olej to bardzo dobry składnik. Dzięki niemu, ciasto jest plastyczne i nie przywiera tak łatwo a pierogi formują się bez problemu.
Dziękuje ślicznie za Pani przepisy, proszę napisać, czy woda ma być zimna, letnia czy bardzo ciepła. Od jakiegoś czasu zaczęłam lepić pierożki, ale nie mam jeszcze wprawy i ciast nie zawsze jest miękkie po ugotowaniu. Serdeczności Pani przesyłam :)
Serdecznie dziękuję za sympatyczny komentarz. Woda najlepiej letnia lub zgodna z temperaturą ludzkiego ciała. Pozdrawiam cieplutko i wszelkich smakowitości życzę przy stole.
składniki 500 g. mąki pszennej 1 żółtko 1pł.łyżeczka soli 1łyżka oleju wrzątek ok 1,5 szkl. moje idealne ciasto na pierozki , nigdy sie nie rozgotuja ,, cudownie sie lepia...z tego ciasta mozna robic uszka , zamiast oleju dodac lyzke masla,, wyrabiac 5 min,i przykryc miska I zostawic 20 min zeby odpoczelo pierozki sa mieciutkie delikatne I co najwazniejsze nie kleja sie w ustach to jest dobra zaleta pierozkow....pozdrawiam krystyna ....masz pytanie kulinarne napisz poziomeczka-usa@tlen.pl.
Pani Weroniko, Dziewięć lat temu porwałam się na zrobienie pierogów i oczywiście wyszło ciasto z owocami zamiast całości. Po tych kilku latach, biorąc pod uwagę, że są jagody i dzieci oddane pod dobrą opiekę dziadków postanowiłam podjąć wyzwanie. Trafiłam na Pni film o pierogach z truskawkami. Doskonale Pani tam pokazuje i tłumaczy wszelkie szczegóły. Nigdzie nie znalazłam tak dokładnego opisu, bardzo za to dziękuję. Dziś dzień chwały- są wspaniałe pierogi z jagodami. Ciasto wspaniale elastyczne, tak, ze na dłoni je jeszcze rozszerzałam, aby sprawdzić różne grubości. Dziękuję i jak dzieci wrócą z wakacji to na pewno zrobimy. Wyszło mi z tego przepisu ok 40 pierogów. Pozdrawiam, Aga Ł
Witam. Ładnie ususzone grzyby moczy się 4-5 godzin, te przesuszone twarde najlepiej moczyc w zimnej wodzie przez całą noc -nie polecam w mleku. Oczywiście, ze można użyc wodę do gotowania kap, //jeśli grzyby przypalone to wtedy najlepiej moczyć w pierwszej wodzie około 2 godzin, potem ją wylać i zalać świeżą wodą.
Pani Weroniko, podoba mi sie robienie placuszkow z rolki ciasta zamiast walkowania i wycinania. Mam dluga przerwe w robieniu pierogow, tak sie wlasnie zdarzylo, ze w tym roku musze zrobic sporo i szukalam przepisow. Przejrzalam ich wiele i mysle, ze Pani przepis najbardziej mi odpowiada. Dam znac jak wyszlo. Pozdrawiam Pania i zycze Wesolych Swiat Bozego Narodzenia.
Dzień dobry, pogubiłam sie trochę, gdyz tu jest 2 kg maki, a w innym przepisie 3 szklanki. Kupiłam 2 kg kapusty i teraz martwię się, ze ciasto muszę zrobić z 2 kg, gdyż kapuste juz ugotowałam.
ale to ten sam przepis//na tą porcje farszu z 2 kg kapusty potrzeba więcej ciasta pierogowego// ciasto z 3 szkl mąki wystarczy na ok. 35-40 pierogów a z 2 kg maki wychodzi conajmniej 2,5 razy więcej
W tym roku na Wigilie sama zrobie pierogi wedlug Pani przepisu z olejem ijajkiem.Do tej pory byly JAKIES.BARDZO DZIEKUJE za cenne rady iserdecznie pozdrawiam .Wesolych Swiat🎅
Dziękuje ślicznie za Pani przepisy, proszę napisać, czy woda ma być zimna, letnia czy bardzo ciepła. Od jakiegoś czasu zaczęłam lepić pierożki, ale nie mam jeszcze wprawy i ciast nie zawsze jest miękkie po ugotowaniu. Serdeczności Pani przesyłam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za sympatyczny komentarz. Woda najlepiej letnia lub zgodna z temperaturą ludzkiego ciała. Pozdrawiam cieplutko i wszelkich smakowitości życzę przy stole.
Usuńskładniki
OdpowiedzUsuń500 g. mąki pszennej
1 żółtko
1pł.łyżeczka soli
1łyżka oleju
wrzątek ok 1,5 szkl. moje idealne ciasto na pierozki , nigdy sie nie rozgotuja ,, cudownie sie lepia...z tego ciasta mozna robic uszka , zamiast oleju dodac lyzke masla,, wyrabiac 5 min,i przykryc miska I zostawic 20 min zeby odpoczelo pierozki sa mieciutkie delikatne I co najwazniejsze nie kleja sie w ustach to jest dobra zaleta pierozkow....pozdrawiam krystyna ....masz pytanie kulinarne napisz poziomeczka-usa@tlen.pl.
Pani Weroniko, Dziewięć lat temu porwałam się na zrobienie pierogów i oczywiście wyszło ciasto z owocami zamiast całości. Po tych kilku latach, biorąc pod uwagę, że są jagody i dzieci oddane pod dobrą opiekę dziadków postanowiłam podjąć wyzwanie. Trafiłam na Pni film o pierogach z truskawkami. Doskonale Pani tam pokazuje i tłumaczy wszelkie szczegóły. Nigdzie nie znalazłam tak dokładnego opisu, bardzo za to dziękuję. Dziś dzień chwały- są wspaniałe pierogi z jagodami. Ciasto wspaniale elastyczne, tak, ze na dłoni je jeszcze rozszerzałam, aby sprawdzić różne grubości. Dziękuję i jak dzieci wrócą z wakacji to na pewno zrobimy. Wyszło mi z tego przepisu ok 40 pierogów. Pozdrawiam,
UsuńAga Ł
Zbliżają się święta i muszę zrobić takie pyszne pierogi…….fajnie że trafiłam na takiego fajnego bloga
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam p.Weroniko,można użyć zwykłego oleju zamiast rzepakowego ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Oczywiście, że można, ale z tym rzepakowym wyjątkowo smacznie. Pozdrawiam i polecam
UsuńP.Weroniko ile czasu trzeba moczyć suszone grzyby i pytanie czy w tej wodzie ewentualnie można dolać do gotowania kapusty ?
OdpowiedzUsuńWitam. Ładnie ususzone grzyby moczy się 4-5 godzin, te przesuszone twarde najlepiej moczyc w zimnej wodzie przez całą noc -nie polecam w mleku. Oczywiście, ze można użyc wodę do gotowania kap, //jeśli grzyby przypalone to wtedy najlepiej moczyć w pierwszej wodzie około 2 godzin, potem ją wylać i zalać świeżą wodą.
UsuńPani Weroniko, podoba mi sie robienie placuszkow z rolki ciasta zamiast walkowania i wycinania. Mam dluga przerwe w robieniu pierogow, tak sie wlasnie zdarzylo, ze w tym roku musze zrobic sporo i szukalam przepisow. Przejrzalam ich wiele i mysle, ze Pani przepis najbardziej mi odpowiada. Dam znac jak wyszlo. Pozdrawiam Pania i zycze Wesolych Swiat Bozego Narodzenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie. Pierogi mocno polecam!. Pozdrawiam Panią gorąco i życzę Radosnych Świąt
UsuńDzień dobry, pogubiłam sie trochę, gdyz tu jest 2 kg maki, a w innym przepisie 3 szklanki. Kupiłam 2 kg kapusty i teraz martwię się, ze ciasto muszę zrobić z 2 kg, gdyż kapuste juz ugotowałam.
OdpowiedzUsuńale to ten sam przepis//na tą porcje farszu z 2 kg kapusty potrzeba więcej ciasta pierogowego// ciasto z 3 szkl mąki wystarczy na ok. 35-40 pierogów a z 2 kg maki wychodzi conajmniej 2,5 razy więcej
UsuńW tym roku na Wigilie sama zrobie pierogi wedlug Pani przepisu z olejem ijajkiem.Do tej pory byly JAKIES.BARDZO DZIEKUJE za cenne rady iserdecznie pozdrawiam .Wesolych Swiat🎅
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo lubię Pani przepisy. Czy można gotować kapustę na wodzie po grzybach?
OdpowiedzUsuń