Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
środa, 28 lipca 2021
Borówki czarne w słoikach na zimę zawsze wychodzą - super dodatek do zup, ciast i deserów
środa, 21 lipca 2021
Łatwe placki z ciasta gofrowego pychota do borówek, malin itp
Witam Kochani! Sezon owocowy w pełni, że właściwie na taki przepis zawsze znajdą się składniki. Placki z ciasta gofrowego wychodzą takie puszyste i mięciutkie, że po prostu palce lizać a z dodatkami to już po prostu mniam, mniam...
Składniki na ok. 10-12 placków o średnicy ok. 10 cm
180 g mąki pszennej ( szklanka z brzuszkiem )//szklanka poj. 250 ml
240 ml mleka
2 jaja
1-2 łyżki cukru
3-4 łyżki oleju (ok. 30-40 ml)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
dodatki wg uznania: u mnie ubita śmietana, borówki, porzeczka czerwona
LINK do przygotowania do filmu
W misie mieszam suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, połowę cukru. Dodaję żółtka, mleko. Miksuję wstępnie i zaraz dodaję olej (może być łyżka stopionego letniego masła). Ponownie krótko miksuję do połączenia i odstawiam na 5-10 minut.
W osobnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję resztkę cukru, celem utrwalenia piany i dalej chwilkę miksuję.
Dodaję piane z białek do masy. Łączę delikatnie, ale krótko, tylko do połączenia, używając dużej łyżki nie robota. Ciasto uzyskuję wyraźną gęstość, ale i lekkość zarazem.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu , jak naleśniki, na dość umiarkowanym grzaniu, uważając by się nie przypaliły.
Układam dodatki na przestudzonych plackach. Przepychota!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
czwartek, 15 lipca 2021
Najlepsze ogórki kiszone 99,9% udane przetwory idealne do przeróżnych sałatek
Witam Kochani! Sezon ogórkowy trwa i dlatego polecam mój kolejny pomysł na zdrowe kiszonki z tych właśnie warzyw i zaręczam, że tego typu przetwory prawie nigdy się nie psują.
Składniki na ok. 10 słoików o pojemności 300 ml
ok. 2,5 kg świeżych ogórków sałatkowych (ogórki trochę większe od typowych kiszeniaków) - trzeba odrzucić ogórki, które są nadpsute i te bardzo grube i zżółknięte
2,5 łyżki soli (ok. 45 g)
kilka baldachów kopru
4-5 ząbków czosnku
przyprawy wg uznania typu: gorczyca, kminek (u mnie płaska łyżeczka pieprzu ziołowego)
LINK do przygotowania na filmie
Ogórki kroję w średnią kostkę
Wkładam pokrojone ogórki mniej więcej równomiernie z sokiem. Delikatnie ugniatam do pojawienia się zalewy na wierzchu. Układam do poziomu poniżej szyjki (gwintu) słoika.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
wtorek, 6 lipca 2021
Rewelacyjne zapiekanki z cukinii bakłażana bardzo prosty przepis
Witam Kochani!. Za niedługo rozpocznie się sezon na swojskie cukinie i bakłażany. Polecam zatem niesamowicie prosty sposób na szybkie zdrowsze zapiekanki z tych smakowitych warzyw.
Użyłam tutaj 2 nieduże cukinie i 1 bakłażana, z których wyjdzie ok. 3-4 porcje
SKŁADNIKI na 3-4 porcje
1 bakłażan i 2 nieduże cukinie
sól, przyprawy (szczypta bazylii i pieprzu ziołowego)
2 łyżki oleju
LINK do przygotowania na filmie
Cukinie i bakłażan kroję wzdłuż na 3-4 części (przed krojeniem warto ścieniować nieco boczki warzyw w najszerszym miejscu, by warzywa były stabilniejsze w trakcie obróbki)
Pokrojone warzywa oprószam solą i odstawiam na ok. 15-20 minut. W tym czasie ścieram żółty ser- do startego sera można dodać ścięte boczki również starte i wymieszać z serem.
Posypuję warzywa serem (dla diety bezmięsnej, bez białka zwierzęcego polecam zamiast sera np: podsmażone pieczarki lub zrumienioną cebulę itp.)
Wstawiam warzywa do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. funkcja termo-obieg, na ok 7-10 minut. Po tym czasie zmieniam opcje na funkcje grilla. Piekę ok. 5 minut, by przyrumienić wierzch- jeśli trzeba obniżam nieco temperaturę, by się nie przypaliły
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
poniedziałek, 28 czerwca 2021
Zupa brokułowa idealna do makaronu prosty przepis
Witam Kochani! Lato to najlepszy okres na takie i podobne zupy bogate w świeże warzywa. Wiele z nich można zrobić na bulionie lub po prostu na wodzie. Jeśli chcecie nie musicie jej zagęszczać, zwłaszcza, gdy planujecie zblendować na gładko - ja lubię patrzeć na pyszne warzywa, ich kształt, kolor i jeść je z ochotą...
Składniki na ok. 4 porcje
1 brokuł rozdrobniony
2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera pokrojone drobniej
1 cebula drobno pokrojona
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
pęczek koperku lub natki z pietruszki
ok. 1,5 litra wywaru z warzyw (bulion) lub wody
do zagęszczenia zupy (opcjonalne): 1 łyżka mąki pszennej, 1-2 łyżki śmietany chudej, 50 ml zimnej wody
sól, przyprawy wg uznania
LINK do przygotowania na filmie
Podsmażam cebulę na tłuszczu krótko do zeszklenia. Dodaję marchew, pietruszkę seler i mieszając co jakiś czas podsmażam przez chwilę. Dodaję brokuł. Mieszam i ponownie podsmażam kilka minut przyprawiając w trakcie. Zalewam wywarem z warzyw lub wodą i gotuję do miękkości tyle tylko, by warzywa zachowały ładny kształt i kolor. Dosmaczam zupę solą i zagęszczam pod koniec dodając do zmieszanej mąki z wodą i śmietaną około 100 ml gorącego wywaru, który łączę z całością. Jeszcze tylko wystarczy całość zagotować, przerwać grzanie i dodać trochę posiekanego koperku lub natki z pietruszki. Gotowe i pyszne do podania z makaronem, kaszą lub ryżem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
poniedziałek, 14 czerwca 2021
Super deser z truskawkami lub ciasto bez pieczenia
Witam Kochani! Polecam truskawkową pychotkę, łatwą i szybką do przygotowania.
Składniki na 4 pucharki lub małą tortownicę o średnicy 20 cm
Mus truskawkowy
około 70 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa + 2 łyżeczki żelatyny
około pół szklanki gorącej wody ( około130 ml)
Krem śmietankowy
250 ml śmietany kremówki
śmietanex ułatwiający ubicie śmietany
2 łyżki cukru
ciut cukru waniliowego
LINK do przygotowania na filmie
Do galaretki w szklance dodaję około 125 ml gorącej wody (szklanka o poj. 250 ml). Mieszam i zaraz wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą, dzięki temu galaretka, jak i żelatyna łatwiej się rozpuści.
Umyte bez szypułek truskawki blenduję na mus. Dodaję ciepłą galaretkę z rozpuszczoną podobnie żelatyną i króciutko miksuję. Prawie przestudzony mus rozlewam do pucharków i wkładam do lodówki, gdzie po krótkim czasie masa żeluje, ale nie do końca zachowując konsystencję kremu (pucharki o poj. ok. 250-300 ml)
W międzyczasie ubijam schłodzoną śmietanę i jak tylko lekko zgęstnieje dodaję cukier, cukier waniliowy i smietanex. Miksuję dość krótko na jednolitą masę.
Krem śmietankowy wkładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch deseru.
Dodatkowo można wykorzystać dowolne posypki z czekolady czy orzechów. Mniam, mniam!+
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
poniedziałek, 7 czerwca 2021
Najlepsza sałatka z młodej kapusty i cukinii
Witam Kochani! Kapusta młoda i cukinia bardzo dobrze do siebie pasują a dodatkowo pomidory wzbogacają smak i apetyt. Wypróbujcie prosty sposób na pyszną i zdrową przystawkę najlepiej z warzyw z własnego ogródka.
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...