środa, 28 lipca 2021

Borówki czarne w słoikach na zimę zawsze wychodzą - super dodatek do zup, ciast i deserów

Witam Kochani! Sezon jagodowy czy borówkowy trwa, więc szkoda go przegapić, tym bardziej, że borówki czarne to sprawdzone źródło najlepszych wartości, niezbędnych dla zdrowia. Polecam stary sprawdzony sposób na przetwory z jagód, przy tym bardzo łatwy i przyjemny do przygotowania.




Porcja na ok. 7 słoików o poj. 300 ml

2 kg jagód leśnych czarnych (borówka czernica)
200 g cukru drobnego (1 szklanka o poj. 250 ml)



Do umytych osączonych jagód dodaję cukier. Mieszam i odstawiam na ok. 3 godziny.

Przygotowuję słoiki, które najłatwiej umyte wyparzyć w piekarniku w temp. 100 stopni C. przez ok. 10 minut. Sprawdzam słoiki i zakrętki pod względem przydatności, czy np: nie ma wyszczerbień na gwintach i w miejscach  styku z słoika z deklami,  czy dekle nie są nadto odkształcone i zdarte itp.

Mieszam ponownie jagody i równomiernie wraz z prawie rozpuszczonym w soku cukrem nakładam do słoików bez potrzeby dodawania wody. Możecie jagód nie słodzić tez wyjdą dobre przetwory, chociaż cukier dobrze utrwala kolor, lepiej konserwuje i w tym przypadku sprawi, że więcej jagód wejdzie do słoika. 

Zakręcam dokładnie dekle i wstawiam do chłodnego piekarnika. Ustawiam temperaturę na 120 stopni C. termo-obieg i pasteryzuję 50-60 minut. Po tym czasie uchylam drzwiczki i czekam aż słoiki całkowicie wystygną. Przenoszę w chłodne ciemne miejsce. Gotowe!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


środa, 21 lipca 2021

Łatwe placki z ciasta gofrowego pychota do borówek, malin itp

 Witam Kochani! Sezon owocowy w pełni, że właściwie na taki przepis zawsze znajdą się składniki. Placki z ciasta gofrowego wychodzą takie puszyste i mięciutkie, że po prostu palce lizać a z dodatkami to już po prostu mniam, mniam...





Składniki na ok. 10-12 placków o średnicy ok. 10 cm


180 g mąki pszennej ( szklanka z brzuszkiem )//szklanka poj. 250 ml

240 ml mleka

2 jaja

1-2 łyżki cukru

3-4 łyżki oleju (ok. 30-40 ml)

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

tłuszcz do smażenia


dodatki wg uznania: u mnie ubita śmietana, borówki, porzeczka czerwona


Przygotowanie

LINK do przygotowania do filmu





W misie mieszam suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, połowę cukru. Dodaję żółtka, mleko. Miksuję wstępnie i zaraz dodaję olej (może być łyżka stopionego letniego masła). Ponownie krótko miksuję do połączenia i odstawiam na 5-10 minut.

W osobnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję resztkę cukru, celem utrwalenia piany i dalej chwilkę miksuję.

Dodaję piane z białek do masy. Łączę delikatnie, ale krótko, tylko do połączenia, używając dużej łyżki nie robota. Ciasto uzyskuję wyraźną gęstość, ale i lekkość zarazem.

Smażę na rozgrzanym tłuszczu , jak naleśniki, na dość umiarkowanym grzaniu, uważając by się nie przypaliły. 


Układam dodatki na przestudzonych plackach. Przepychota!


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

 







czwartek, 15 lipca 2021

Najlepsze ogórki kiszone 99,9% udane przetwory idealne do przeróżnych sałatek

 Witam Kochani! Sezon ogórkowy trwa i dlatego polecam mój kolejny pomysł na zdrowe kiszonki z tych właśnie warzyw i zaręczam, że tego typu przetwory prawie nigdy się nie psują.



Składniki na ok. 10 słoików o pojemności 300 ml


ok. 2,5 kg świeżych ogórków sałatkowych (ogórki trochę większe od typowych kiszeniaków) - trzeba odrzucić ogórki, które są nadpsute i te bardzo grube i zżółknięte

2,5 łyżki soli (ok. 45 g)

kilka baldachów kopru

4-5 ząbków czosnku

przyprawy wg uznania typu:  gorczyca, kminek (u mnie płaska łyżeczka pieprzu ziołowego)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Ogórki kroję w średnią kostkę


Dodaje przyprawy, sól, koper, starty na tarce czosnek i mieszam. Odstawiam na ok. 1,5-2 godziny, żeby puściły nieco soku, który doskonale sprawdzi się jako naturalna zalewa, co ma znaczny wpływ na to, że tak przygotowane warzywa bardzo dobrze się przechowują. Polecam też wcześniejszy podobny i sprawdzony przepis na ogórki w plasterkach również bez dodatku wody TUTAJ.



Wkładam pokrojone ogórki mniej więcej równomiernie z sokiem. Delikatnie ugniatam do pojawienia się zalewy na wierzchu. Układam do poziomu poniżej szyjki (gwintu) słoika. 


Dokładnie zakręcam sprawdzone wcześniej słoiki i zostawiam na tacy w temperaturze ok. 22-24 stopni C na ok. 2 tygodnie, żeby dokonało się kiszenie. Może się zdarzyć, że nieco płynu wycieknie, gdy fermentacja jest bardzo burzliwa przy temperaturach powyżej 25 stopni C., dlatego lepiej zachować odpowiednie warunki cieplne i układać warzywa do  niepełnej zawartości.  Kiedy ogórki się ukiszą wstawiam do chłodnego ciemnego miejsca z temperaturą zdecydowanie poniżej 18 stopni C.


Życzę bogatej spiżarni!

Pozdrawiam Weronika

wtorek, 6 lipca 2021

Rewelacyjne zapiekanki z cukinii bakłażana bardzo prosty przepis

 Witam Kochani!. Za niedługo rozpocznie się sezon na swojskie cukinie i bakłażany. Polecam zatem niesamowicie prosty sposób na szybkie zdrowsze zapiekanki z tych smakowitych warzyw.


Użyłam tutaj 2 nieduże cukinie i 1 bakłażana, z których wyjdzie ok. 3-4 porcje


SKŁADNIKI na 3-4 porcje



1 bakłażan i 2 nieduże cukinie 

sól, przyprawy (szczypta bazylii i pieprzu ziołowego)

2 łyżki oleju


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Cukinie i bakłażan kroję wzdłuż na 3-4 części (przed krojeniem warto ścieniować nieco boczki warzyw w najszerszym miejscu, by warzywa były stabilniejsze w trakcie obróbki)

Pokrojone warzywa oprószam solą i odstawiam na ok. 15-20 minut. W tym czasie ścieram żółty ser- do startego sera można dodać ścięte boczki również starte i wymieszać z serem.


Smaruję warzywa olejem wymieszanym z przyprawami


Posypuję warzywa serem (dla diety bezmięsnej, bez białka zwierzęcego polecam zamiast sera np: podsmażone pieczarki lub zrumienioną cebulę itp.)


Wstawiam warzywa do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. funkcja termo-obieg, na ok 7-10 minut. Po tym czasie zmieniam opcje na funkcje grilla. Piekę ok. 5 minut, by przyrumienić wierzch- jeśli trzeba obniżam nieco temperaturę, by się nie przypaliły 


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 28 czerwca 2021

Zupa brokułowa idealna do makaronu prosty przepis

 Witam Kochani! Lato to najlepszy okres na takie i podobne zupy bogate w świeże warzywa. Wiele z nich można zrobić na bulionie lub po prostu na wodzie. Jeśli chcecie nie musicie jej zagęszczać, zwłaszcza, gdy planujecie zblendować na gładko - ja lubię patrzeć na pyszne warzywa, ich kształt, kolor i jeść je z ochotą...



Składniki na ok. 4 porcje


1 brokuł rozdrobniony

2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera pokrojone drobniej

1 cebula drobno pokrojona

2-3 łyżki tłuszczu do smażenia

pęczek koperku lub natki z pietruszki

ok. 1,5 litra wywaru z warzyw (bulion) lub wody

do zagęszczenia zupy (opcjonalne): 1 łyżka mąki pszennej, 1-2 łyżki śmietany chudej, 50 ml zimnej wody

sól, przyprawy wg uznania


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Podsmażam cebulę na tłuszczu krótko do zeszklenia. Dodaję marchew, pietruszkę seler i mieszając co jakiś czas podsmażam przez chwilę. Dodaję brokuł. Mieszam i ponownie podsmażam kilka minut przyprawiając w trakcie. Zalewam wywarem z warzyw lub wodą i gotuję do miękkości tyle tylko, by warzywa zachowały ładny kształt i kolor. Dosmaczam zupę solą i zagęszczam pod koniec dodając do zmieszanej mąki z wodą i śmietaną około 100 ml gorącego wywaru, który łączę z całością. Jeszcze tylko wystarczy całość zagotować, przerwać grzanie i dodać trochę posiekanego koperku lub natki z pietruszki. Gotowe i pyszne do podania z makaronem, kaszą lub ryżem.


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 14 czerwca 2021

Super deser z truskawkami lub ciasto bez pieczenia

 Witam Kochani! Polecam truskawkową pychotkę, łatwą i szybką do przygotowania.




Składniki na 4 pucharki lub małą tortownicę o średnicy 20 cm


Mus truskawkowy


około 70 dag truskawek

1 galaretka truskawkowa + 2 łyżeczki żelatyny

około pół szklanki gorącej wody ( około130 ml)


Krem śmietankowy


250 ml śmietany kremówki  

śmietanex ułatwiający ubicie śmietany

2 łyżki cukru

ciut cukru waniliowego


Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie



Do galaretki w szklance dodaję około 125 ml gorącej wody (szklanka o poj. 250 ml). Mieszam i zaraz wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą, dzięki temu galaretka, jak i żelatyna łatwiej się rozpuści.

Umyte bez szypułek truskawki blenduję na mus. Dodaję ciepłą galaretkę z rozpuszczoną podobnie żelatyną i króciutko miksuję. Prawie przestudzony mus rozlewam do pucharków i wkładam do lodówki, gdzie po krótkim czasie masa żeluje, ale nie do końca zachowując konsystencję kremu (pucharki o poj. ok. 250-300 ml)

W międzyczasie ubijam schłodzoną śmietanę i jak tylko lekko zgęstnieje dodaję cukier, cukier waniliowy i smietanex. Miksuję dość krótko na jednolitą masę.

Krem śmietankowy wkładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch deseru. 

Dodatkowo można wykorzystać dowolne posypki z czekolady czy orzechów. Mniam, mniam!+

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 7 czerwca 2021

Najlepsza sałatka z młodej kapusty i cukinii

 Witam Kochani! Kapusta młoda i cukinia bardzo dobrze do siebie pasują a dodatkowo pomidory wzbogacają smak i apetyt. Wypróbujcie prosty sposób na pyszną i zdrową przystawkę najlepiej z warzyw z własnego ogródka. 




Składniki na 5-6 porcji



połówka średniej kapusty
1 mniejsza cukinia
2 średnie pomidory
pęczek koperku lub natki z pietruszki
szczypta soli


Sos majonezowy bez jaj
 

1-2 łyżki jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej wystarczy jogurt pominąć a dodać więcej oleju)
2 łyżki oleju np: lnianego
1 łyżeczka miodu
1 płaska  łyżeczka musztardy
trochę soku z cytryny







Kapustę kroję drobniej niż do gotowania. 

Cukinię kroje w cieńsze pół-plastry i dodaje do kapusty. Posypuję nieco solą i mieszam. Odstawiam na ok. 30 minut. Można też nieco ucisnąć warzywa, by bardziej zmiękły. Dzięki temu uda się odlać nadmiar soku i sprawić, że będą nieco mniej chrupkie, ale za to elastyczne i smaczniejsze.



Po odstaniu i odlaniu zbierającego się na dnie soku, ponownie mieszam i dodaję pokrojone pomidory oraz zieleninę - u mnie koperek.



Mieszam wszystkie składniki sosu mniej więcej na gładko. Wlewam do warzyw. Mieszam całość i gotowe! Bardzo polecam! 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...