czwartek, 30 lipca 2020

Surówka mniam, mniam z kapusty, cukinii...prosty przepis

Witam Kochani! Polecam smakowitą surówkę do dań głównych ze świeżych sezonowych warzyw: kapusty białej, cukinii, marchewki z dodatkiem ulubionej zieleniny lub bez.



Składniki podstawowe na 5-6 porcji


2 kawałki kapusty białej
1 średnia wąska cukinia 
1-2 marchewki
trochę liści bazylii lub natki z pietruszki


Składniki sosu do surówki lub innych sałatek



1 łyżka jogurtu gęstego
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno 
1 płaska łyżka majonezu do smaku (opcjonalnie, wystarczy sam olej)
1 łyżeczka musztardy lub chrzanu
1 łyżeczka miodu
szczypta pieprzu mielonego (opcjonalnie)





Umyte warzywa rozdrabniam na tarce. Posypuję odrobiną soli. Mieszam i odstawiam na kilka minut. 

Przygotowuję w trakcie sos z podanych składników. 

Dodaję do startych wymieszanych warzyw posiekaną zieleninę. Mieszam i dodaję sos. Mieszam. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 23 lipca 2020

Ciasto pulchne wilgotne jogurtowe z owocami maliny, borówki

Witam Kochani! Polecam sprawdzony sposób na mięciutkie ciasto z owocami, szczególnie w sezonie na świeże maliny, borówki czy truskawki...






Składniki na formę ok. 33 cm x 23 cm


5 jaj
3 szklanki mąki tortowej pszennej (750 ml lub ok. 450 g)
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml cukru drobnego ok. 170 g (3/4 szklanki)
200 ml oleju np: słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat np: cukier waniliowy

około 70 dag umytych osączonych owoców





Formę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub wykładam papierem do pieczenia.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

W drugiej misie miksuję całe jaja z cukrem do momentu powiększenia objętości i zgęstnienia masy. Dodaję jogurt. Miksuję i dodaję olej, wlewając w kilku etapach podczas miksowania. Na koniec dodaję mąkę w kilku rzutach, cały czas przy tym miksując na nieco mniejszych obrotach, ale tylko do momentu jednolitej masy.

Ciasto wlewam do formy. Układam na wierzchu owoce. Jeśli owoce są mało słodkie posypuję po wierzchu niewielką ilością cukru. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni C. na około 45 minut, grzałka góra-dół.




Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika




piątek, 17 lipca 2020

Sos kurkowy pychotka do obiadu w kilka minut

Witam Kochani! Sezon grzybowy się rozkręca a kurki to grzyby wyjątkowo aromatyczne. Polecam prosty przepis na rewelacyjny sos: smaczny i szybki  super dodatek do mięs, ryb, kasz, makaronu czy ryżu.




Składniki na 3-4 porcje


250 g kurek świeżych oczyszczonych umytych i osączonych 

1 łyżka masła najlepiej klarowanego lub 2 łyżki oleju do smażenia

mały pęczek cebulek ze szczypiorkiem lub po prostu mała cebula

do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej z małym brzuszkiem + ok. 50 ml śmietany 12% lub mleka lub wody

około 150 -200 ml wody lub wywaru z warzyw (opcjonalnie, jeśli płynu przy duszeniu kurek jest bardzo mało i też przy zagęszczaniu sosu , gdy jest zbyt gęsty)

sól, pieprz do smaku

przyprawy ziołowe można całkowicie pominąć, ale z niewielką ilością oregano danie moim zdaniem jeszcze bardziej zyskuje.





Rozgrzewam tłuszcz na patelni i zaraz dodaję drobno posiekaną cebulkę. Mieszam i chwilę podsmażam tylko do zeszklenia. Po chwili dodaję kurki (te większe pokroiłam drobniej). Dodaję ciut oregano suszonego. W trakcie przyprawiam solą i odrobiną pieprzu. Mieszam i przykrywam pokrywą na 4-5 minut. Pojawia się płyn, w którym duszą się kurki a te szybko miękną. Jeśli płyn z kurek by wyparował trzeba dodać około 150-200 ml wody. Ilość płynu i mąki zależy od tego ile chcecie mieć sosu na dwie a może cztery osoby. Jeszcze tylko wystarczy wymieszać mąkę w zimnej śmietanie i dodać do kurek. Wymieszać a w razie, gdy znowu zbyt gęsty dodać ciut wody i znowu wymieszać. Na koniec dodać pokrojony drobno szczypior. Po zagotowaniu zdjąć z grzania i gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 9 lipca 2020

Ogórki tarte kiszone i inne warzywa rewelacyjne do sałatek lub zupy ogórkowej

Witam Kochani! Polecam mega prostą kiszonkę jarzynową do zupy lub jako idealny dodatek do sałatki.



Składniki na ok. 4 litry kiszonki

około 2,5 kg ogórków sałatkowych
1 kg marchewki
0,5 kg pietruszki
0,5 kg selera
4 łyżki z brzuszkiem soli niejodowanej
przyprawy ziołowe wg uznania - u mnie nie ma żadnych, bo zdążę przyprawić tuż przed spożyciem




Warzywa ścieram w maszynie (ogórki obrałam ze skórek, ale można to pominąć). Dodaję sól i mieszam. Odstawiam na ok. 15 minut i ponownie mieszam. Wkładam do czystych słoików zostawiając trochę wolnego miejsca pod deklem, żeby w czasie fermentacji nie lało się po słoikach. Zakręcam dokładnie i odstawiam na ok. tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wstawiam słoiki do chłodnej ciemnej piwnicy. 





Sposób na zupę: Taką kiszonkę wystarczy dodać do wywaru np: typowego rosołu i pogotować kilka minut, zabielić śmietaną i podawać jak typową ogórkową z ziemniakami lub makaronem.

Kiszonka świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek z innymi warzywami, rybami wędzonymi i.t.p.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika





piątek, 3 lipca 2020

Kalafior pieczony, ziemniaki, seler..., super zestaw np: do ryby

Witam Kochani! Dzisiaj prosty pyszny przepis w stylu: a co do rybki czy mięsiwa lub może po prostu ot tak solo. Polecam tym bardziej, że szybko się je przygotowuje bez czuwania przy grillu.



Składniki na 3-4 osoby

średni kalafior rozdrobniony
2-3 ziemniaki pokrojone 
2-3 marchewki pokrojone
1 pietruszka i kawałek selera do smaku
około 50 g masła lub oleju
przyprawy  po szczypcie: sól, lubczyk lub bazylia, pieprz ziołowy, czosnek




Umyte warzywa rozdrabniam i osączam na sicie

Topię w rondlu masło. Wyłączam grzanie i dodaję przyprawy. Mieszam. Gorącą omastą polewam warzywa i dokładnie mieszam. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. 

Warzywa wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni C, grzałka góra-dół. Gdy warzywa nieco zmiękną a nie są jeszcze  rumiane podpiekam 4-5 minut na funkcji grilla w tej samej temperaturze. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



czwartek, 25 czerwca 2020

Konfitura z truskawek bez dodatku wody najlepszy i prosty przepis

Witam Kochani!. Polecam sprawdzony przepis na łatwą w przygotowaniu konfiturę. Konfitura zwłaszcza truskawkowa ma sens, gdyż tego typu delikatne owoce najlepiej potraktować sporą ilością cukru, żeby ładnie się przechowały. Konfitura sprawdzi się idealnie do pieczywa, naleśników, gofrów, lodów...



Przepis na ok 0,9 - 1 litr konfitury truskawkowej

1 kg niedużych truskawek ładnych dojrzałych, umytych i dobrze osączonych (większe owoce warto rozdrobnić)
1 kg cukru drobnego
sok z jednej sporej cytryny




Przyda się duży rondel lub garnek, żeby powierzchnia masy była spora, bo wtedy szybciej odparowuje nadmiar wody przy mieszaniu.

Garnek ustawiam na grzaniu. Natychmiast wsypuję owoce i zaraz dodaję cukier. Można to oczywiście zrobić bez grzania, które włączymy zaraz np: po wstępnym wymieszaniu, ale ja robię tak, bo łatwiej się miesza pod wpływem grzania, gdyż owoce szybciej puszczają sok i nie flaczeją, jak te zasypane cukrem np: wczoraj - oj nie polecam. 



Warto podkreślić, że truskawka to nie śliwka, która toleruje długie nawet tygodniowe obróbki. Minimalizuję ten czas ile się tylko da, żeby zachować ładny kolor, smak i większość witamin. Doprowadzam do temperatury poniżej tej, która powoduje gotowanie czy smażenie i od tego momentu nastawiam czas na 5 minut grzania. Przy czym cały czas mieszam, by jak najwięcej odparować wody. Po wyłączeniu również mieszam, dopóki widzę uchodzącą parę. Po wystudzeniu rozpoczynam kolejne podgrzewanie i mieszanie według powyższego sposobu. Powtarzam cykle do momentu uzyskania gęstej masy.

Robię w trakcie próbkę np: wlewam ciut masy na zimny talerzyk, gdzie po chwili decyduję czy gęstość jest odpowiednia. Konfitura wtedy jest dobra, jak wolno się przesuwa, ale nie płynie po talerzu. W moim sposobie obróbki, jak zauważycie bez użycia wody, znacznie zmniejsza się czas  odparowania. Tutaj odparowuje tylko wodę z owoców.
Kiedy masa jest odpowiednia przed ostatnim podgrzewaniem dodaję sok z cytryny. Ponownie podgrzewam i mieszam. W trakcie, podgrzewam w piekarniku czyste słoiki i zakrętki (temperatura ok. 120 stopni C.przez ok. 5 -7 minut, (słoiki oczywiście nie zakręcone). Kiedy masa jest odpowiednio gorąca, ale nie wrząca wlewam do gorących słoików i natychmiast zakręcam. Słoiki odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia. Przechowuję w ciemnym chłodnym miejscu najlepiej w piwnicy-temp. optymalna to 11-15 stopni C.

Krótka porada: W ciągu dnia konfitura zajmuje mi  3-4 takie krótkie cykle po 5-8 minut mieszania w najwyższej temperaturze z pominięciem gotowania, czyli nieco niższej od temperatury wrzenia. Doliczyć trzeba pozostały czas jednego cyklu to ok. 5 minut podgrzewania plus ok. 10 minut po podgrzewaniu --inaczej mówiąc jest to czas mieszania gorącej masy plus około 30 minut czasu jej studzenia. 

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 18 czerwca 2020

Kapusta młoda zasmażana z kurczakiem błyskawiczne danie

Witam Kochani. Polecam szybki sposób na chudego kurczaka z dodatkiem młodej kapusty.



Składniki na 4-6 porcji

spora główka kapusty białej
spora podwójna pierś z kurczaka ok. 700 g
mała cebula
pęczek szczypiorku lub koperku (u mnie świeże oregano i szczypior)
przyprawy wg uznania- u mnie: sól, pieprz ziołowy, bazylia
1 łyżka oleju
1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
1 łyżka octu z jabłek lub 1 łyżeczka octu spirytusowego
tłuszcz do smażenia




Mięso pokrojone można wcześniej przyprawić solą, ziołami suszonymi i niewielką ilością oleju.

Kapustę pokroiłam niezbyt drobno.

Na rozgrzany tłuszcz w dużym rondlu ułożyłam pokrojony filet. Smażyłam krótko do zrumienienia i zaraz dodałam pokrojoną cebulkę. Dalej krótko smażę i dodaję pokrojoną kapustę, sól, cukier, zioła. Krótko duszę całość tylko do momentu kiedy kapusta zmięknie czyli kolejne kilka minut. Pod koniec dodaję posiekane oregano, szczypiorek i ocet. Mieszam i gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...