Pierogi z serem uwielbiam a dla podkręcenia smaku, lubię dodać świeże owoce w sezonie lub z domowych przetworów.
Borówki czarne sprawdzają się idealnie, ale te z owocami w środku gotuję na końcu, po ugotowaniu pierogów z samym serem.
Składniki
Masa serowa
0,5 kg twarogu półtłustego
2 łyżki cukru pudru lub kilka łyżeczek miodu
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub pszennej
2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli twaróg gęsty)
1 duże żółtko
szczypta soli
100 - 200 g
borówki lub innych owoców
łyżka oleju
Sos jogurtowy
150-200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
Zobacz przygotowanie na
FILMIE
Miksuję blenderem składniki masy serowej (na szybko, jak nie ma blendera można użyć praski do ziemniaków)
Ciasto można wałkować na duże placki i wykrawać szklanką kółka - ja formuję wałek i dzielę go na kawałki o szerokości 2-3 cm. Każdy kawałek rozpłaszczam i wałkuję na owalne placuszki, wygodniejsze od okrągłych i zalepiam w nich kolejne porcje farszu, po tej stronie placka, która stykała się ze stolnicą (jest wilgotniejsza i pierogi lepiej się sklejają). Po sklejeniu jeszcze jakiś wzorek, który pierogi ozdobi i wzmocni - najprościej widelcem tak, żeby nie zrobić w cieście dziur.
Jeśli dajemy oprócz sera
borówki do środka pierogi muszą być idealnie sklejone i gotujemy je na końcu, po tych z samym serem około minuty w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju na niedużym grzaniu. Wyjmujemy i odparowujemy krótko.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Nadmiar wystudzonych pierogów w pojemniku chowamy do lodówki a na drugi dzień możemy je podgrzać w piekarniku lub odsmażyć na niewielkiej ilości masła. PYCHA!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika