sobota, 9 maja 2015

Pasta z cieciorki i jajek na zdrowe śniadanie

Witam kochani z przepisem na zdrowe i pyszne smarowidło do pieczywa -rodzaj humusu bez tahini. Ugotowałam spora ilość ciecierzycy i jak czas pozwoli to może jeszcze w krótkim czasie dołożę jakiś przepis.


Składniki

1,5 ugotowanej odsączonej cieciorki (około 150 g suchej) (jak gotować cieciorkę)
2 jaja ugotowane na twardo 
sok z połowy dużej cytryny lub jednej mniejszej
po kilka listków bazylii, tymianku
1 łyżeczka miodu lub cukru
1-2 nieduże ząbki czosnku (według uznania)
sól, pieprz,
3-4 łyżki oleju tłoczonego na zimno - lniany albo oliwa

Przygotowanie

Przepis na FILMIE



Wszystkie składniki rozdrabniam w blenderze. Doprawiam. Gotowe! Polecam!!!
Wypróbuj: Kotlety z kurczaka i cieciorki
Sprawdź: Cieciorka na odchudzanie i skołatane serce

Pozdrawiam Weronika


czwartek, 7 maja 2015

Jak gotować cieciorkę, fasolę, groch...

Witam kochani. Wracam do dań z cieciorką, ale zanim je opublikuję, najpierw na prośbę czytelniczek i widzów mała przydatna instrukcja gotowania ziaren strączkowych.




Polecam sprawdzone produkty ekologiczne, ale jeśli kupujemy w pośpiechu i zwyczajnie nie stać nas  na droższe artykuły, poniżej w opisie podam, jak zminimalizować dodatki konserwujące.

Przygotowanie cieciorki, fasoli, grochu i innych strączkowych



LINK do filmu: Jak gotować cieciorkę?


Przebrane z nieciekawych ziaren sypkie strączkowe produkty zalewam zimną wodą i odstawiam na minimum 12 godzin, najlepiej na noc. Wody wlewam co najmniej cztery razy więcej od objętości cieciorki czy fasoli, gdyż ziarno sporo jej wypije i spęcznieje.
Na drugi dzień odlewam wodę z cieciorki na sicie i dokładnie opłukuję bieżącą wodą. Wsypuję ziarno do garnka. Zalewam wodą tak, żeby przykryć cieciorkę. Wstawiam na palnik. Wlewam do garnka 3-4  łyżki octu owocowego. Doprowadzam do wrzenia. Gotuję około minuty. Pojawia się dużo piany, którą najprawdopodobniej tworzą szkodliwe dla nas puryny i związki odpowiedzialne za wzdęcia. Dlatego odlewam wodę na sicie i znowu dobrze opłukuję ziarno, żeby się pozbyć możliwie maksymalnie tych składników, po których nie czujemy się dobrze. 

Nalewam kolejną świeżą wodę. Wstawiam do gotowania. Dla aromatu dodaję kilka laurowych liści i ziaren ziela angielskiego. Sól nie koniecznie, zwłaszcza jak będę robiła pastę, czy tego typu podobne dania. Jeśli już solimy w trakcie to najlepiej pod koniec gotowania. Średnio cieciorka, jak i fasola miękną po około godzinie, ale ja polecam próbować. Kiedy ziarno miękkie odcedzam lub zagęszczam płyn, w którym cieciorka się gotuwała na przykład przecierem pomidorowym, bułką tartą. Przyprawiam zeszkloną cebulką, czosnkiem i ziołami.
Cieciorka wartości odżywcze
Pasta z cieciorki i jajek
Kotlety z cieciorki i jajek

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 4 maja 2015

Murzynek biszkoptowy II z masą serową

Witam kochani. Dzisiaj chcę pochwalić niebiańską wersję imieninowego ciasta autorstwa mojej zdolnej córki. Majówka była bardzo pyszna a murzynek, jak i inne ciacha zachwyciły wszystkich smakiem. Dodam, że była to łatwiejsza wersja bez galaretki i owoców w środku z najlepszą na świecie masą serową. Po wierzchu ciasta dla kontrastu Monika ułożyła plastry brzoskwiń w polewie. Bardzo polecam! To wyjątkowo rozkoszne zestawienie ciemnego biszkoptu z masą a właściwie kremem z twarożku domowej produkcji.




Potrzebujesz:

Przepis na biszkopt kakaowy: LINK
Przepis szczegółowy na blogu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/04/biszkopt-ciemny-puszysty-bez-proszku-do.html


Przepis na masę serową LINK
Przepis szczegółowy na blogu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/04/masa-serowa-pyszna-to-sernikow-na-zimno.html



Poncz do nasączenia murzynka - około pół szklanki lub więcej według uznania
dekoracja według gustu lub w mojej wersji na filmie KLIK

Pozdrawiam serdecznie Weronika

piątek, 1 maja 2015

Murzynek biszkoptowy z masą serową i wiśniami

Witam serdecznie z przepisem na niezapomnianą majówkę. Jest to pyszne ciacho, przypominające tort szwarcwaldzki, z tą różnicą, że u mnie jest z delikatną masą serową z mleka i słodziutkimi wiśniami prosto ze słoika. Kilka dni temu opublikowałam przepis na murzynek biszkoptowy i na wspomnianą pyszną masę serową z mleka i jajek. Jeśli czasu nie macie zbyt wiele, proponuję - do 250 g serka mascarpone domiksować porcjami pół litra ubitej śmietany kremówki.



Składniki


biszkopt kakaowy z 5 lub 6 jaj
masa serowa z mleka jaj i śmietany 12-18%
około 250 g odsączonych wiśni z przetworów
1 galaretka wiśniowa
1, 5 szklanki gorącej przegotowanej wody
napar z kawy lub poncz wisniowy około połowy szklanki
kilka tafelków gorzkiej czekolady

Przygotowanie


Przepis na filmie KLIK
Galaretkę mieszam tak długo z gorącą wodą aż się dobrze rozpuści. Kiedy przestygnie dodaję osączone wiśnie. Mieszam.
Wystudzony biszkopt kroję na dwa płaty. Nasączam spodni płat, który powinnam pokryć warstwą masy serowej dla lepszego kontrastu dla masy wiśniowej - ja się pospieszyłam i wyszło, jak wyszło, ale smak i tak zapewniam bombowy. Wykładam  galaretkę, która na tyle zgęstniała, że jest na tym etapie trzęsąca, ale nie zestalona i daje się formować. Na galaretkę ułożyłam 2/3 części masy serowej. Przykrywam ciasto drugim płatem ciemnego biszkoptu. Nasączam. Opadłe poza rant ciasta części galaretki spokojnie dadzą się wepchnąć do ciasta. Resztą masy serowej pokrywam i wygładzam ciasto. U mnie prosta szybka dekoracja z kawałeczków czekolady. Ciacho przepyszne a właściwie tort- bogate w smaku i jak się przygotujecie etapami, zabierze Wam niewiele czasu. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



środa, 29 kwietnia 2015

Masa serowa pyszna do serników na zimno, tortów lub deserów.

Witam serdecznie. Polecam bardzo łatwą, wyjątkowo smaczną do przygotowania masę sernikową, Choć nie ma przy niej dużo roboty to jednak wymaga trochę czasu. Przypomina popularną paschę, ale w moim przepisie nie ma ani tak dużo śmietany i jaj, bo jest i tak doskonała - aksamitna i pyszna z samego mleka i niewielkich ilości wspomnianych dodatków. Dodam, że masa z dobrym masłem 82% tłuszczu jest ścisła i kremowa. Wystarczy wyłożyć na ciasteczka, przybrać owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin. Masą przełożyłam biszkopt kakaowy. KLIK. Niebo na języku!!!

Masa serowa z mleka, jajek i śmietany

Składniki

2 litry mleka świeżego 
3 całe jaja
200 g śmietany 12%
sok z połowy sporej cytryny
200 g masła 82% tłuszczu
około 0.5 szklanki cukru pudru (trzeba próbować)
aromat (opcjonalnie)


Przygotowanie


Mleko doprowadzam do wrzenia. W międzyczasie rózgą roztrzepuję jaja, śmietanę i sok z cytryny. Kiedy mleko zaczyna się gotować, wyłączam grzanie i wlewam wolno masę jajeczną. Cały czas przy tym mieszam. Po chwili mleko się rozwarstwi na mnóstwo kawałków twarożku i żółty płyn serwatkę. Zostawiam tak jeszcze całość na minimum 30 minut. Potem przelewam na gęstym sicie. Kiedy twarożek dobrze ostygnie wstawiam do lodówki na co najmniej 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień miksuję masło na puszysty krem i dodaję po 1 łyżce ociekniętego twarożku. Za każdym razem miksuję do połączenia. W trakcie dodaję cukier puder. Kiedy masa jest jednolicie kremowa przekładam nasączone ciasto lub wykładam krem serowy na ciastka.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



wtorek, 28 kwietnia 2015

Biszkopt ciemny puszysty bez proszku do pieczenia

Witam serdecznie. Polecam przepis na sprawdzony biszkopt kakaowy. Do przepisu, jak zawsze, dołączam filmik LINK, gdzie krok po kroku pokazuje każdy etap. Róbcie go razem ze mną.  Na pewno Wam się uda!





Składniki na tortownicę o średnicy 23-25 cm


5 dużych jaj
3 łyżki z brzuszkiem mąki tortowej pszennej (około 70 g)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
2 łyżki z brzuszkiem ciemnego kakao (holenderskie)
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie



Biszkopt kakaowy wolę piec w większych formach, żeby nie był zbyt wysoki, by dobrze dopiekł się w środku. U mnie forma o średnicy 25 cm, której nie smaruję, żeby ciasto było równe bez górek po upieczeniu. Spód wykładam papierem do pieczenia.

Mieszam mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno (jajka najlepsze z temperaturą pokojową lub nieco ogrzane w ciepłej wodzie). Kiedy piana sztywna dodaję sporą łyżkę cukru pudru i miksuję około pół minuty.

W osobnej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem i po chwili dodaję gorącą wodę. Ogrzane żółtka szybko się spieniają i powiększają kilkukrotnie masę. Dzięki nim i ubitej pianie ciasto jest fantastycznie puszyste bez potrzeby dodawania proszku do pieczenia. Łącze obie pianki białkową i żółtkową krótko miksując robotem. Odstawiam mikser. Przez sito dodaję niewielkie porcje sypkich składników, mieszając jednocześnie całość ostrożnie łyżką. Nie przedłużam mieszania i przelewam ciasto do tortownicy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165-170 stopni C. Piekę około 35-40 minut. Sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim surowego ciasta biszkopt wyjmuję z piekarnika. Kiedy przestygnie zdejmuję papier do pieczenia i kroję na dwa solidne płaty lub 3 cieńsze.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 21 kwietnia 2015

Pierogi z serem i jagodami przepis

Pierogi z serem uwielbiam a dla podkręcenia smaku, lubię dodać świeże owoce w sezonie lub z domowych przetworów. Borówki czarne sprawdzają się idealnie, ale te z owocami w środku gotuję na końcu, po ugotowaniu pierogów z samym serem.





Składniki

Ciasto na pierogi z 3 jaj (KLIK idealny przepis)

Masa serowa

0,5 kg twarogu półtłustego
2 łyżki cukru pudru lub kilka łyżeczek miodu
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub pszennej
2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli twaróg gęsty)
1 duże żółtko
szczypta soli
100 - 200 g borówki lub innych owoców
łyżka oleju

Sos jogurtowy 
150-200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu 


Przygotowanie


Zobacz przygotowanie na FILMIE
Wyrobione ciasto z przepisu na 3 szklanki mąki odstawiam w misce pod folią na około 30 minut, żeby zrobiło się elastyczne.
Miksuję blenderem składniki masy serowej (na szybko, jak nie ma blendera można użyć praski do ziemniaków)
Ciasto można wałkować na duże placki i wykrawać szklanką kółka - ja formuję wałek i dzielę go na kawałki o szerokości 2-3 cm. Każdy kawałek rozpłaszczam i wałkuję na owalne placuszki, wygodniejsze od okrągłych i zalepiam w nich kolejne porcje farszu, po tej stronie placka, która stykała się ze stolnicą (jest wilgotniejsza i pierogi lepiej się sklejają). Po sklejeniu jeszcze jakiś wzorek, który pierogi ozdobi i wzmocni - najprościej widelcem tak, żeby nie zrobić w cieście dziur.


Jeśli dajemy oprócz sera borówki do środka pierogi muszą być idealnie sklejone i gotujemy je na końcu, po tych z samym serem około minuty w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju na niedużym grzaniu. Wyjmujemy i odparowujemy krótko. 


Podajemy z ulubionymi dodatkami. Nadmiar wystudzonych pierogów w pojemniku chowamy do lodówki a na drugi dzień możemy je podgrzać w piekarniku lub odsmażyć na niewielkiej ilości masła. PYCHA!!!


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...