Strony

środa, 4 października 2023

Rewelacyjna Sałatka w słoikach z papryką i cukinią gotowa już na drugi dzień

 Witam Kochani! Jeszcze dobry czas na przetwory z papryki i cukinii, zwłaszcza, jak zastanawiacie się co jeszcze można zrobić z tych pysznych warzyw. Moja ulubiona sałatka poprawia mi humor w pochmurne chłodne dni - te kolory i smak wspaniały a przy tym łatwe przygotowanie.


Składniki na ok. 3 litry pojemności (6 słoików o pojemności średnio o,5 litra)


6 papryk słodkich

2 średnie cukinie

ok. 2 litry wody

100 g cukru

50 ml oleju najlepiej nierafinowanego

1 łyżka z brzuszkiem soli

180 -200 ml octu spirytusowego 10% lub octu owocowego

3-4 łyżeczki gorczycy białej

9-10 liści laurowych

ok. 15 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka kurkumy

1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego naturalnego pieprzu


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Cukinie pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w pół-plastry o grubości ciut mniejszej niż 1 cm. Podobnie postępuję z papryką. Mieszam pokrojone warzywa i wkładam nieco ubijając do wyparzonych słoików, do których wcześniej na spód wsypałam połowę porcji gorczycy. Na wierzch warzyw ponownie wysypuję resztę gorczycy.



Mieszam w garnku wodę, cukier, sól. Podgrzewam i dodaję 3-4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuję ok. 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodaję kurkumę wymieszaną z pieprzem. Mieszam i zaraz dodaję ocet i olej. Mieszam i zaraz, jak ponownie zalewa się zagotuję zestawiam z grzania. Napełniam słoiki z warzywami gorącą zalewą zostawiając nieco miejsca pod zakrętką. Zakręcam dokładnie i wstawiam słoiki do garnka wyłożonego czystą szmatką lub płatem ręcznika papierowego. Uzupełniam garnek wodą gorącą do 3/4 wysokości słoików. Gotuję umiarkowanie bez efektów bulgotania ok. 25-30 minut. Po tym czasie zostawiam słoiki w tej wodzie do całkowitego wystudzenia. Po wyjęciu a przed schowaniem słoików w ciemne chłodne miejsce sprawdzam szczelność odwracając słoiki do góry dnem na kilka minut. Zakrętki powinny być wklęsłe. Sałatka smakuje wybornie już następnego dnia. 



Życzę bogatej spiżarni!

Pozdrawiam Weronika 

4 komentarze:

  1. Dzień dobry! Czy do zalewy można dodać oliwę z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie widzę przeciwskazań-mnie smakuje z oliwą. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Super pomysł :) Chętnie spróbuję, bo zimą zawsze słoików brak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brakuje mi tu cebuli i czosnku i zalewa za kwaśna...musiałam zmodyfikować po swojemu..zgodnie z...podniebieniem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.