Witam Kochani! Cukinia to prawdziwy kulinarny skarb: pyszna a przy tym kalorii znikoma ilość, niski indeks glikemiczny, więc nic, jak tylko się nią objadać kilka razy w tygodniu, zwłaszcza w sezonie.
Składniki na ok. 4 porcje
2 średnie cukinie bez gniazd nasiennych
6-7 pieczarek lub więcej
1 cebula
3-4 łyżki oleju do smażenia lub 1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
przyprawy wg uznania- u mnie: pół płaskiej łyżeczki kurkumy, płaska łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka bazylii susz.
1 łyżeczka cukru lub miodu
sól do smaku
LINK do przygotowania na filmie
Obcinam końcówki cukinii. Kroję obieraczką wzdłuż jak na długie plastry podobne do szerokiego makaronu - to naprawdę nie nastręcza trudności i szybko się robi, do momentu ukazania się gniazda nasiennego. Obsypuję pociętą cukinię solą, mieszam i odstawiam na ok. 10 minut, żeby puściła soki. Odsączam na sicie.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam cebulę pokrojoną drobno. Chwilkę podsmażam bez rumienienia i zaraz dodaję pieczarki pokrojone w plastry. Kolejną chwilę mieszam i podsmażam i zaraz dodaję plastry z cukinii. Mieszam i duszę ok. 5 minut uważając, by cukinia zbytnio nie zmiękła. Przyprawiam do smaku w trakcie a pod koniec ścieram czosnek. Mieszam i duszę krótko ok. minuty. Gotowe! Pychota solo na obiad czy jako dodatek do ziemniaków czy kaszy.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Smakowicie prezentuje się to danie. Podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńApetyczny wygląd i zapewniam jeszcze lepszy smak. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
UsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń