Strony

wtorek, 29 sierpnia 2023

Makaron z cukinii i pieczarki na niesamowicie smaczny obiad prosto i szybko

 Witam Kochani! Cukinia to prawdziwy kulinarny skarb: pyszna a przy tym kalorii znikoma ilość, niski indeks glikemiczny, więc nic, jak tylko się nią objadać kilka razy w tygodniu, zwłaszcza w sezonie. 


Składniki na ok. 4 porcje



2 średnie cukinie bez gniazd nasiennych

6-7 pieczarek lub więcej

1 cebula

3-4 łyżki oleju do smażenia lub 1 łyżka masła klarowanego

1 ząbek czosnku

przyprawy wg uznania- u mnie: pół płaskiej łyżeczki kurkumy, płaska łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka bazylii susz.

1 łyżeczka cukru lub miodu

sól do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Obcinam końcówki cukinii. Kroję obieraczką wzdłuż jak na długie plastry podobne do szerokiego makaronu - to naprawdę nie nastręcza trudności i szybko się robi, do momentu ukazania się gniazda nasiennego. Obsypuję pociętą cukinię solą, mieszam i odstawiam na ok. 10 minut, żeby puściła soki. Odsączam na sicie.


Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam cebulę pokrojoną drobno. Chwilkę podsmażam bez rumienienia i zaraz dodaję pieczarki pokrojone w plastry. Kolejną chwilę mieszam i podsmażam i zaraz dodaję plastry z cukinii. Mieszam i duszę ok. 5 minut uważając, by cukinia zbytnio nie zmiękła. Przyprawiam do smaku w trakcie a pod koniec ścieram czosnek. Mieszam i duszę krótko ok. minuty. Gotowe! Pychota solo na obiad czy jako dodatek do ziemniaków czy kaszy.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Smakowicie prezentuje się to danie. Podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Apetyczny wygląd i zapewniam jeszcze lepszy smak. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  2. Apetycznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.