Witam Kochani!. Wariacji kulinarnych z truskawkami jest bez liku. Latem najbardziej lubię owoce w ciastach bez pieczenia, zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba. Można przygotować takie przysmaki w eleganckich w pucharkach krusząc opcjonalnie na dno trochę herbatników...
Składniki na krem budyniowy na 3/4 mleka pełnego 3,2%
3/4 mleka pełnego 3,2% tłuszczu
ok. 65 g mąki ziemniaczanej lub tyleż samo proszku budyniowego bez cukru
50 g mąki pszennej
ok. 100 g. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
70 g masła 82% tłuszczu
2 żółtka
Składniki na piankę truskawkową
ok. 400 g truskawek dojrzałych
ok. 500 ml jogurtu najlepiej naturalnego (u mnie była pospółka 250 ml jogurtu truskawkowego+250 ml jogurtu naturalnego)
1-2 łyżki cukru, zwłaszcza gdy owoce nie dość słodkie
130 ml mleka
1 galaretka truskawkowa +3 łyżeczki żelatyny lub zamiast żelatyny użyć jeszcze jednej galaretki (galaretkę + żelatynę mieszam w szklance ze130 ml chłodnego mleka. Po 2-3 minutach wkładam szklankę do rondla z gorącą wodą, mieszając co jakiś czas do całkowitego rozpuszczenia (na indukcji najlepiej ustawić rondel na poz. 1 lub 2.)
Składniki dodatkowe
2 galaretki truskawkowe + 800 ml wody gorącej tuż po przegotowaniu przygotowane wg przepisu na opakowaniu (tymi galaretkami polewam wierzch ciasta)
ok. 0,5 kg ładnych truskawek do dekoracji
250 g herbatników lub biszkoptów (herbatniki wystarczy zanurzać kolejno w mleku i układać na spodzie formy (moja forma ciut za duża-wymiary: 23 cm x 33 cm). Można przygotować herbatniki krusząc na miałko i wymieszać z ok. 60 g stopionego masła i 2 łyżkami śmietany. Spód lubię posypywać rozdrobnionymi orzechami, co smakowo jak dla mnie super połączenie z pozostałymi warstwami ciasta.
LINK do przygotowania na filmie
Przygotowanie kremu budyniowego (uproszczona wersja)
Mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy mieszam z mąką pszenną na sucho. Dodaję nieco mleka tak ok. 130 ml (pół szklanki) i staram się dokładnie wymieszać na jednolita papkę. Dodaję pozostałe mleko ok. 120 ml mleka i mieszam dalej starając się, by było jednolite. Na kuchence rozgrzewam w garnku pozostałe mleko w ilości 500 ml (najlepiej mleko pełne). Dodaję 100 g cukru i 70 g masła i mieszam w trakcie. Kiedy mleko się zagotuję zmniejszam grzanie i wlewam ponownie dokładnie zamieszany płyn mączny, Mieszam całość cały czas aż porządnie zgęstnieje na typowy budyń i nabierze gładkiego wyglądu. Zdejmuje budyń z grzania i po chwili do gorącego jeszcze dodaję 2 żółtka. Ponownie mieszam na gładko i wykładam masę na przygotowany wcześniej spód (opis spodu herbatnikowego powyżej). Pozostawiam ciasto na tym etapie do wystudzenia.
Pianka truskawkowa przygotowanie
Truskawki + jogurt +cukier miksuję na jednolity płyn. Przelewam do drugiej misy. Do szklanki z rozpuszczoną ciepłą galaretkę z żelatyną dodaję 5-6 łyżek płynu truskawkowego i mieszam energicznie. Przelewam do pozostałego płynu i miksuję całość typowym robotem z łopatkami lub energicznie rózgą. Można poczekać kilka lub kilkanaście minut aż płyn nieco zżeluje, ale jeśli krem budyniowy został szczelnie rozmieszczony w formie to można przelać płyn na masę budyniową zaraz po przygotowaniu. Na tym etapie ciasto wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Ostatni etap to ułożenie owoców na piance truskawkowej i wylanie galaretki, najlepiej w momencie kiedy dobrze wystudzona i zaczyna żelować. Ciasto ponownie trafia do lodówki na kilka godzin. Gotowe i przepyszne!
Życzę udanych wyrobów!
Pozdrawiam Weronika
Cudowne! Na upały idealne!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam pychotka
UsuńMocno schłodzone smakuje naprawdę wybornie :) Polecam do kawki z tonikiem :)
OdpowiedzUsuńDokładnie wyjątkowe dobrze wystudzone. Dzięki za ocenę pozdrawiam
Usuń