Witam Kochani. Sezon truskawkowy ciągle kusi i stąd kolejne ciacho truskawkowe, wilgotne pulchne przeeepyszne...
Składniki na formę 20 cm x 28 cm
około 180 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
5 jaj średniej wielkości
320 g mąki pszennej
180 g cukru drobnego
140 ml oleju
płaska łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
LINK do przygotowania na filmie
W misie mieszam na sucho mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misie do całych jaj dodaję cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksuję ok. 1-2 minuty do uzyskania gładkiej masy mniej więcej, jak w koglu-moglu. Dodaję olej partiami, prawie jak przy przygotowaniu majonezu, za każdym razem miksując chwilkę na gładką masę. Dodaję cały jogurt i krótko miksuję na gładką masę. Na koniec wsypuję mąkę i ponownie miksuję na jednolitą konsystencję, ale jak najkrócej. Ciasto ma gęstość typowej babki. Wlewam do wysmarowanej formy. Wierzch ciasta posypuję przez sitko warstwą mąki (1 łyżka mąki dodatkowo) -taki zabieg sprawi, że owoce nie opadną całkowicie na dno. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni C. Układam owoce na wierzchu ciasta, posypuję niewielką ilością cukru. Piekę ok. 35-40 minut na funkcji termo-obieg lub grzałka góra-dół w temp. jak wyżej 170 stopni C. Sprawdzam tradycyjne patyczkiem, jeśli nie ma na nim surowego ciasta wyjmuję i odstawiam do wystudzenia. Pychotka! Polecam!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Dzień dobry, proszę o wyjaśnienie, czy oleju wlewamy 140 ml, czy 140 gramów, jak mówi Pani na filmie? To samo pytanie dotyczy jogurtu. Czy, mierząc szklankami, te porcje oleju i jogurtu to ok. 2/3 szklanki? Jestem taka dociekliwa, bo ciasto jogurtowe niezbyt mi się udaje, a Pani wypiek wygląda przepysznie. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńWitam-140 ml ok. 2/3 szklanki o poj. 250 ml, podobnie sie tyczy objętości jogurtu. Pozdrawiam
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź, upiekłam ciasto i ...się udało! Pozdrawiam serdecznie.
Usuń