Witam Kochani! Polecam sprawdzony przepis na super kruche ciasto idealne właśnie na faworki bez potrzeby smażenia i do tego zdecydowanie zdrowsze...
Składniki na ok. 60-80 faworków (ilość zależy od ilości składników i wielkości cięcia)
4 żółtka
100 g masła
100 g śmietany słodkiej 30%
320 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej (opcjonalnie)
szczypta soli
LINK do przygotowania na filmie
W misie mieszam mąkę z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia.
W osobnej misie bełtam żółtka z cukrem i szczyptą soli. Dodaję po chwili śmietanę i ponownie krótko mieszam do połączenia.
Na desce lub płaskim talerzu z odrobiną mąki siekam masło na mniejsze kawałeczki.
Wszystkie składniki można tradycyjnie krótko zagniatać, jak każde ciasto kruche lub wymieszać w maszynie. Wstawić do lodówki owinięte w folie na ok. 30 minut do wypoczęcia.
Po wyjęciu ciasto dobrze jest krótko wyrobić, by było bardziej jednolite i elastyczne. Kolejno dzielę na kawałki, z których wałkuję placki, podsypując nieco mąką ( grub. ok. 2-3 mm). Placki tnę w paski a paski na faworki. Każdego faworka trzeba przeciąć na środku wzdłuż paska i przez nią przewlec.
Piekę na papierze do piecz. ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni, termo-obieg lub grzałka gór-dół. Pychotki! Polecam
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Świetny pomysł na zdrowe faworki, wypróbuję koniecznie. :)
OdpowiedzUsuńZdrowsze faworki bez smażenia, rewelacja! Szkoda nie spróbować.
OdpowiedzUsuń