Strony

czwartek, 9 lutego 2023

Nie musisz smażyć faworków pieczone też chrupkie i przepyszne

  Witam Kochani! Polecam sprawdzony przepis na super kruche ciasto idealne właśnie na faworki bez potrzeby smażenia i do tego zdecydowanie zdrowsze...




Składniki na ok. 60-80 faworków (ilość zależy od ilości składników i wielkości cięcia)

4 żółtka

100 g masła

100 g śmietany słodkiej 30% 

320 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej

1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu

płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej (opcjonalnie)

szczypta soli


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


W misie mieszam mąkę z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia.

W osobnej misie bełtam żółtka z cukrem i szczyptą soli. Dodaję po chwili śmietanę i ponownie krótko mieszam do połączenia.

Na desce lub płaskim talerzu z odrobiną mąki siekam masło na mniejsze kawałeczki.

Wszystkie składniki można tradycyjnie krótko zagniatać, jak każde ciasto kruche lub wymieszać w maszynie. Wstawić do lodówki owinięte w folie na ok. 30 minut do wypoczęcia.

Po wyjęciu ciasto dobrze jest krótko wyrobić, by było bardziej jednolite i elastyczne. Kolejno dzielę na kawałki, z których wałkuję placki, podsypując nieco mąką ( grub. ok. 2-3 mm). Placki tnę w paski a paski na faworki. Każdego faworka trzeba przeciąć na środku wzdłuż paska i przez nią przewlec.

Piekę na papierze do piecz. ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni, termo-obieg lub grzałka gór-dół. Pychotki! Polecam

Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika




 

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na zdrowe faworki, wypróbuję koniecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowsze faworki bez smażenia, rewelacja! Szkoda nie spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.