Witam Kochani! Polecam prosty pomysł na pyszny obiad. Nie ukrywam, że jest wynikiem sprzątania lodówki. Żywności nie powinno się wyrzucać... Do ziemniaków lub potrawki z kaszy czy makaronu można dodać kilka popularnych składników, by powstało coś smakowitego.
Składniki na 3-4 porcje (forma ok. 22 cmx28 cm)
5-6 ziemniaków
350 ml śmietany 18%
4-5 jaj kilka pieczarek
ok. 200 g wędzonki
1 cebula. 1 ząbek czosnku
sól do smaku
przyprawy wg uznania, u mnie: bazylia susz. pieprz ziołowy, papryka susz.
trochę tłuszczu do smażenia
zielenina: szczypiorek lub por czy koper
LINK do przygotowania na filmie
Wędzonkę, pieczarki kroję w tzw. średnią kostkę, cebulę na drobno.
Podsmażam cebulę krótko do lekkiego zrumienienia. Dodaję pokrojoną kiełbasę, pieczarki, połowę przypraw, ciut soli. Krótko całość podsmażam i pod koniec ścieram czosnek. Mieszam całość i zaraz zestawiam z grzania.
Kartofle można pociąć nożem na dość cienkie plastry, ale sprawniej pójdzie w maszynie. Wykładam plastry w delikatnie przesmarowanej formie żaroodpornej na podobieństwo tarty (na spodzie średnio wychodzi około 4 może 6 warstw - to zależy, jak cienko uda się pokroić ziemniaki, brzegi z 1-2 warstw). Wykładam na ziemniaki przygotowaną wędzonkę z pieczarkami. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni C.
Przygotowuje błyskawiczna zalewę: utrzepuję śmietanę z jajkami, częścią przypraw, szczyptą soli, połową posiekanej zieleniny. Wylewam na wierzch - śmietanka przeniknie pomiędzy warstwy, co da pyszny efekt. Posypuję wierzch pozostałą zieleniną (u mnie szczypior z resztek dymki, ale sprawdzi się por albo koper)
Piekłam 45 minut w temperaturze 175 stopni C. na środkowej półce grzałka góra-dół. Pychotka!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Super przepis! Zapiekanki to świetny sposób na wykorzystanie resztek!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny. U mnie sporo pomysłów bazujących na sprzątaniu lodówki.
UsuńDziś miałem pomysł na obiad, który okazał się strzałem w dziesiątkę! Zawsze warto eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki.
OdpowiedzUsuń