Witam Kochani! Kiedy w lodówce patrzycie na wczorajsze ziemniaki i zastanawiacie się, co z nimi zrobić, wypróbujcie prostą zapiekankę. Mięso mielone możecie zastąpić kiełbasą a mozzarellę innym serem...
Składniki na 3-4 porcje
6 średnich ziemniaków ugotowanych
ok. 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe, jagnięce, według uznania)
gałka sera mozzarelli ok. 125 g
1 cebula
sól, pieprz do smaku
przyprawy u mnie: szczypta tymianku, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego, imbiru)
tłuszcz do smażenia
Zalewa-sos do zapiekanki
250 g śmietany chudej 12%
1-2 jaja
szczypta pieprzu ziołowego i soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Link do przygotowania na filmie
Pokrojoną cebule podsmażam na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
Po chwili dodaję mielone. Smażę mięso jak do spaghetti, mieszając w trakcie od czasu do czasu około 7-10 minut. Pod koniec przyprawiam i zaraz zestawiam z grzania.
Po krótkim przestudzeniu układam mięso mielone na pokrojonych w kostkę ziemniakach - to nie są ziemniaki al dente, dzięki temu spędzą w piekarniku krótki czas, na czym prawie każdemu przecież zależy. Ziemniaki ułożyłam w formie na typową tartę. Formę wcześniej przesmarowałam stopionym masłem. Na mielonym pokruszyłam mozzarellę.
Wstawiam na 15 minut do nagrzanego piekarnika - temperatura 180 stopni C. grzałka góra-dół albo termo-obieg.
Po upieczeniu pozwólmy jej chwilę ciut przestygnąć, bo łatwiej się porcjuje i moim zdaniem lepiej smakuje.
Pokuście się o mega łatwy pyszny sos do polania tuż przed jedzeniem, na bazie jogurtu, którego trzeba tylko trochę dosmaczyć solą, pieprzem, miodem, jak ktoś lubi czosnkiem i zieleniną natką z pietruszki lub koperkiem
Mam nadzieję, że się zainspirujecie jednodaniowym sytym posiłkiem i skomentujecie kolejny pomysł na porządkowanie lodówki.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Dzień dobry Pani,
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuję za super przepis na młoda kapustkę.Jutro spróbuje.Mam do Pani pytanie.Znalazłam u Pani przepis na domowy makaron.Do krojenia ciasta na makaron używa Pani maszynki do makaronu.Znalazłam taką samą maszynkę i chciałabym ją wypróbowac.Mam tylko pytanie jak się ją czyści.Ktoś mi powiedział,że nie wolno używac wody i trzeba ją oliwić.
CZy przed przepuszczeniem płatu ciasta przez maszynkę ciasto musi być podsuszone ?
Bardzo dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam
Violetta
Witam. Pani Violu maszynka powinna zachowac suchość, dlatego paski ciasta muszą być lekko obsuszone, bo lepiej się kroją i nie sklejają a samą zaś maszynkę po zrobieniu makaronu najlepiej zostawić w spokoju na kilkanaście minut, żeby dobrze przeschła a potem kręcić korbką i wymiatać pędzelkiem wszystkie pozostałości z ciasta i mąki. Przechowywac maszynke w zamkniętym opakowaniu, z dala od pary, wilgoci - a ja swojej nie oliwię, widać, że jest ok nic się nie dzieje a mam ją wiele lat.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za odpowiedz.No to się teraz zabieram za makaron :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za odpowiedz.No to się teraz zabieram za makaron :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń