Składniki
Warzywa gotowane wg uznania ok. 50-60 dag (mrożone lub jakie macie akurat pod ręką -może być np: pietruszka seler, ziemniak)
około 60 dag pieczarek rozdrobnionych ugotowanych
5 jaj ugotowanych na twardo i na zimno pokrojonych w kostkę (1-2 żółtka można zostawić do starcia na wierzch)
1 cebula drobno pokrojona do zrumienia na niewielkiej ilości tłuszczu
3-4 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
Kukurydza konserwowa z jednej puszki osączona ok. 250-300 g
sól do smaku
Sos sałatkowy
1-2 łyżki majonezu
ok. 150 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżeczki łagodnej musztardy
1 łyżeczka miodu lub cukru
I warstwa od spodu
Warzywa gotujemy kilka minut w lekko osolonej wodzie lub na parze do miękkości tak, żeby zachowały jędrność. Studzimy osączając na sicie. Do rozdrobnionych warzyw dodaję ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Mieszam i wrzucam jako pierwszą warstwę na spód naczynia. Wykładam porcję sosu (składniki sosu wystarczy dokładnie wymieszać)
II warstwa
Układam rozdrobnione ugotowane pieczarki, posypując je podrumienioną cebulką. Można położyć kolejną porcję sosu, choć ja dodałam ją dopiero na koniec.
III warstwa
Pokrojone jajka mieszam z osączoną kukurydzą - bardzo do siebie pasują i wykładam na pieczarki. Polewam porcją sosu. Wierzch posypuję startym żółtkiem i na to mały akcent użytych w sałatce warzyw.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Nie jestem fanką sałatek warstwowych, zdecydowanie wolę wszystko wymieszane :)
OdpowiedzUsuńa ja lubię warstwowe i tą również wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że w sałatce na zdjęciu są śledzie...
OdpowiedzUsuńTo nie śledzie, a pieczarki :D
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie
OdpowiedzUsuń