Składniki
7-8 płatów śledziowych wymoczonych z nadmiaru soli i osaczonych pokrojonych w kostkę
warzywa gotowane np: 5-6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera ( po wystudzeniu kroję na grubszą kostkę.
4-5 ogórków kiszonych pokrojonych w drobniejszą kostkę
1 cebula drobno pokrojona
kilka śliwek suszonych posiekanych
kilka kawałków posiekanego suszonego pomidora
1 jabłko pokrojone w kostkę
ok. 150 g sera startego np: goudy
Sos sałatkowy składniki
2 łyżki majonezu
ok. 200 g jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki miodu lub cukru
2 łyżeczki musztardy
szczypta soli, pieprzu (opcjonalnie wg uznania
Warzywa gotuję w lekko osolonej wodzie lub na parze tak, żeby zachowały jędrność (ziemniaki typu A-sałatkowe np: Denar, Lord, Vineta). Wystudzone warzywa pokrojone mieszam
W osobnej misie mam pokrojoną cebulę, która lekko przyprawiam minimalnie solą, pieprzem - mieszam, żeby zmiękła i złagodniała. Dodaję do niej pokrojone ogórki, śledzie, śliwki, pomidory, jabłko.
Naczynie do sałatki: Użyłam pokrywy do dużego naczynia żaroodpornego, bo nie chciałam wysokiego naczynia, z którego gorzej porcjować i po prostu wszystko się rozsypuje. Spód skrapiam niewielką częścią sosu. Wkładam warstwę jarzynową a na to kolejna porcja sosu. Po niej najważniejsza warstwa śledziowa i kolejna porcja sosu. Na koniec posypka z żółtego sera. Sałatkę można spożyć zaraz po przygotowaniu.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Wygląda przepysznie. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń