wtorek, 18 września 2018

Kluski jaglane ekstra danie bez glutenu przepis

Witam Kochani. Kasza jaglana to złoto na talerzu. Można ją przygotować na wiele smakowitych sposobów. Kluski z dziurką z jej udziałem są mięciutkie, idealne do sosów również bez glutenu, zagęszczonych np: mąką ziemniaczaną, jak niżej na zdjęciu. Polecam!



Składniki na ok. 50 klusek 


szklanka suchej kaszy jaglanej (około 2,5 do 3 szklanek po ugotowaniu)
0,5 kg ziemniaków ugotowanych zmiażdżonych wystudzonych (około 1,5 szkl. po ugotowaniu)
3-4 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej






Zasada jest bardzo prosta: żeby otrzymać odpowiednie ciasto, by kluski po ugotowaniu nie były twarde wystarczy zachować zbliżone proporcje jak poniżej na zdjęciu: 2 objętości ugotowanej chłodnej kaszy i jedna objętość ugotowanych zmiażdżonych chłodnych ziemniaków. 


Do naczynia z kaszą i ziemniakami dosypuję około 3-4 łyżek z brzuszkiem mąki ziemniaczanej i krótko wyrabiam ciasto mniej więcej do połączenia. Ciasto można posolić wg uznania przed wyrabianiem, ale ja przeważnie dodaję sól do wody, w której będą się gotować. Przed podzieleniem na porcje ciasto krótko przerabiam na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Formuję kluski najlepiej z dziurką, żeby sos mógł się na nich zatrzymać. Z tego ciasta wyjdą także rewelacyjne kopytka.


Kluski gotowałam w dość dużym garnku na dwa razy. Najważniejsze, by nie wrzucać całej porcji na raz, by nie oziębiać wody oraz od wypłynięcia klusek na wierzch gotować chwilę na maleńkim grzaniu. maks. do minuty. Po czym najlepiej wyjąć wszystkie dużym cedzakiem, żeby nie przedłużać, by nie rozgotować. Można oczywiście dla ułatwienia do ciasta dodać więcej mąki ziemniaczanej, ale kluski po ugotowaniu będą niestety twardsze, gumowate i mniej smaczne.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, na pewno wkrótce wykorzystam. Pani Weroniko proszę o informację czy obok klusek i surówki na talerzu widać mięso mielone? Jeśli nie proszę o dokładniejsze dane:) Dziękuję i pozdrawiam Panią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam,wyszły bardzo smaczne,dziękuję za ciekawy przepis -będę do niego wracać.Pozdrawiam-Alicja

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o przepisy na pozostałe składniki tego dania łącznie z sosem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno takich kluseczek nie robiłam. Może jutro się skuszę. Ale jednak tradycyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Weroniko prosze o przepis na obiad dla osoby chorej na refluks. Bardzo prosze o przepis. Pozdrawiam Panią i Pani rodzine. Kamila z Czechowic Dziedzic

    OdpowiedzUsuń
  6. Is this a sort of pasta dish? If so, I don't think that I have ever seen this shape of pasta before. Looks very tasty! Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    World of Animals

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.