Składniki
około 1 kg twarogu półtłustego
brzoskwinie z syropu osączone (około 18-20 połówek brzoskwiń - mniej więcej 2 puszki) lub świeże dojrzałe pokrojone w kostkę
5 jaj
100 g masła miękkiego
1 szklanka (250 ml) cukru pudru
2 łyżki z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej (40 g) lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
aromat wg uznania
szczypta soli
(użyłam formy 23 cm x 39 cm - ciasto wysokie na ok. 5 cm)
Przygotowanie
Osączone brzoskwinie kroję w kostkę (tą część do wewnątrz sernika - ok. 8 połówek) i ponowie osączam na sicie. Podobnie przygotowuje pozostałe brzoskwinie do wierzchu z galaretką.
Twaróg mielę w maszynce przynajmniej 2 razy
.
W misce miksuję miękkie masło i po chwili dodaję cukier, zostawiając trochę cukru do utrwalenia piany z białek. Miksuję do połączenia i dodaję kolejno żółtka miksując krótko w trakcie za kazdym razem na gładką konsystencję. Po czym dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną lub budyń, aromat wg uznania. Miksuję całość tylko do jednolitej konsystencji.
W osobnej misie miksuję białka na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy białka ubite dodaję pozostały cukier, żeby utrwalić pianę i miksuję jeszcze około pół minuty.
Dodaję do masy serowej najpierw 1/3 część piany z białek i mieszam łyżką krótko i delikatnie by ją nieco rozrzedzić. Zaraz dodaję osączone brzoskwinie i resztę piany. Mieszam ponownie ostrożnie i jak najkrócej mniej więcej do połączenia składników. Wykładam masę na wystudzony upieczony wcześniej spód i wstawiam do piekarnika na około godzinę. Piekę w niższej temperaturze 150 stopni C.
Kiedy sernik dobrze ostygnie rozpuszczam galaretki w gorącej wodzie zaraz po ugotowaniu i studzę np: wkładając naczynie do zimnej wody, mieszając w trakcie do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć.
Układam rozdrobnione owoce na zimnym serniku i pokrywam je gęstniejącą galaretką. Wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin a jeszcze lepiej do jutra.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Super przepis! Zaraz po wrzuceniu na bloga spróbowałam go zrobić i wyszedł mi idealnie! Dzięki za przepis i zdjęcia przedstawiające sernik etapami. Bardzo mi to ułatwiło w przygotowywaniu. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wypróbowanie i pozostawienie oceny. Pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam cię bardzo serdecznie w ten piękny i słoneczny kwietniowy dzień Uwielbiam sernik z brzoskwiniami dawno nie jadłam więc bardzo się cieszę że trafiłam tutaj i mogłam sobie przypomnieć o tym co mi smakuje Z chęcią przygotuję go na niedzielę pozdrawiam cię bardzo serdecznie i życzę mnóstwa kulinarnej kreatywności
OdpowiedzUsuń💁 odnowionaja.blogspot.com
Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .
Pozdrawiam serdecznie Sylwia 😊
Sylwio Pozdrawiam serdecznie. Polecam sernik i dziekuję za zaproszenie.
UsuńDzień dobry, ile minut trwa miksowanie masła z cukrem pudrem:3,5 czy 10 min? Dziękuję za wskazówkę:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Jesli masło wyjmiemy 2 godziny wcześniej z lodówki to zmięknie i duzo szybciej zmiksuje się na krem. Pozdrawiam
UsuńSernik przepyszny!!!!! Pierwszy raz na biszkoptowym spodzie zrobiłam i tak już mi zostanie. Fantastyczny. Weroniko ile Ty ciekawych rzeczy potrafisz , I te potrawy takie" nasze". Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Dziękuję za ciepły wpis i wypróbowanie przepisu. Zapraszam serdecznie na pozostałe i kolejne przepisy
Usuńod jakiegoś czasu śledzę Twoje przepisy na ciasta sporo już wypróbowałam jestem zachwycona dziękuję bardzo pozdrawiam ewka
UsuńWitam chciałam zapytać czy do tego placka można użyć zamiast twarogu to sera z wiaderka
OdpowiedzUsuńWitam! Chciałabym zapytać, czy można ten sernik zamrozić? Proszę o odpowiedź. Teresa
OdpowiedzUsuńWitam. Sernik bez owoców pieczony mrożę w razie potrzeby
Usuń