Translate

wtorek, 27 marca 2018

Babka kokosowa najsmaczniejsza przepis

Witam Kochani. Czas zacząć Pracowity Tydzień Pieczonej Babki. Polecam tradycyjną ucieraną z masłem, z dodatkiem wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszna. Możecie zrobić ją łatwiej, bez ucierania stosując olej np: słonecznikowy lub kokosowy (ok. 3/4 szklanki -200 ml). Jednak ta maślana... Warto się skusić!


Składniki  na babkę


200 g masła miękkiego 82 % tłuszczu
szklanka z brzuszkiem wiórków kokosowych (około 100 g) (szklanka, której używam to stara miara 250 ml)
niecała szklanka cukru pudru (użyłam około 230 ml)
2 łyżeczki cukru do utrwalenia ubitych białek
szklanka z brzuszkiem mąki tortowej pszennej (ok. 130 g lub 260 ml)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (ok. 50 g - 1/3 szklanki)
5 jaj
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki soku z cytryny (40-50 ml - sok z jednej sporej cytryny)
szczypta soli


Lukier łatwy i smaczny

3-4 łyżki z brzuszkiem cukru pudru
sok z cytryny w ilości średnio z połówki cytryny

Przygotowanie lukru: Do cukru dodaję stopniowo sok tak, by powstała masa o konsystencji mniej więcej ciasta naleśnikowego, niezbyt rzadki, niezbyt gęsty.



Dodatkowo do posypania: 2-3 łyżki wiórek kokosowych lekko zrumienionych na patelni i wystudzonych






Przygotowanie babki 



Mieszam mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

W osobnej misie do miękkiego masła dodaję cukier puder. Miksuje na kremową masę, dokładnie aż masa zjaśnieje. Następnie najlepiej dodać żółtka, kolejno jedno po drugim i miksować chwilę na krem - ja akurat dodałam najpierw wiórki i sok z cytryny, ale dla lepszych efektów według starych dobrych zasad dodajemy żółtka i miksujemy chwilę na krem. Dopiero potem dodajemy wiórki i sok. Znowu chwilę miksujemy.  

W osobnej misce w międzyczasie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję 2 łyżeczki cukru dla utrwalenia piany i jeszcze ciut miksuję.

Wracam do miski z masą   maślano -żółtkowo - kokosowo - cytrynową dodaję mąki przesiane przez sito i chwilę miksuję całość. Dodaję zaraz ubitą pianę i mniej więcej mieszam całość do połączenia, ale jak najkrócej i dużą łyżką (ten etap bez miksowania robotem). 




Wkładam do wysmarowanej formy, wysypanej bułką tartą  i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Sprawdzam tradycyjnie, nakłuwając ciasto drewnianym patyczkiem. Jeśli nie ma śladów surowego ciasta, ciasto upieczone. Czekam aż trochę przestygnie i jeszcze na ciepło wyjmuję z formy. Kiedy babka przestygnie oblewam skromnie lukrem i obsypuję lekko zrumienionymi wiórkami. Oczywiście proporcje lukru możecie zwiększyć - ja nie przepadam za nadto słodkim ciastem


Życzę Kochani Radosnych i Smacznych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta babeczka! Uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna babeczka. Aż mnie naszła ochota na pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w tym roku czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Ja mam nieco inny przepis, ale u mnie też na kokosowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję!!! Kokosowe łakocie jedne z najlepszych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne