Translate

czwartek, 5 kwietnia 2018

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI sprawdzony przepis

Witam Kochani! Polecam smakowity sernik z brzoskwiniami. Co tu dużo pisać... Wystarczy spojrzeć na fotkę a jeszcze lepiej zrobić i sprawdzić.


Składniki


spód biszkoptowy LINK  lub kruchy LINK lub po prostu około 200 g biszkoptów

około 1 kg twarogu półtłustego

brzoskwinie z syropu osączone (około 18-20 połówek brzoskwiń - mniej więcej 2 puszki) lub świeże dojrzałe pokrojone w kostkę

5 jaj

100 g masła miękkiego

1 szklanka (250 ml) cukru pudru

2 łyżki z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej (40 g) lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe

aromat wg uznania

szczypta soli


(użyłam formy 23 cm x 39 cm - ciasto wysokie na ok. 5 cm)







Przygotowanie



Osączone brzoskwinie kroję w kostkę (tą część do wewnątrz sernika - ok. 8 połówek) i ponowie osączam na sicie. Podobnie przygotowuje pozostałe brzoskwinie do wierzchu z galaretką.


Twaróg mielę w maszynce przynajmniej 2 razy

.




W misce miksuję miękkie masło i po chwili dodaję cukier, zostawiając trochę cukru do utrwalenia piany z białek. Miksuję do połączenia i dodaję kolejno żółtka miksując krótko w trakcie za kazdym razem na gładką konsystencję. Po czym dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną lub budyń, aromat wg uznania. Miksuję całość tylko do jednolitej konsystencji. 



W osobnej misie miksuję białka na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy białka ubite dodaję pozostały cukier, żeby utrwalić pianę i miksuję jeszcze około pół minuty.

Dodaję do masy serowej najpierw 1/3 część piany z białek i mieszam łyżką krótko i delikatnie by ją nieco rozrzedzić. Zaraz dodaję osączone brzoskwinie i resztę piany. Mieszam ponownie ostrożnie i jak najkrócej mniej więcej do połączenia składników. Wykładam masę na wystudzony upieczony wcześniej spód i wstawiam do piekarnika na około godzinę. Piekę w niższej temperaturze 150 stopni C.





Kiedy sernik dobrze ostygnie rozpuszczam galaretki w gorącej wodzie zaraz po ugotowaniu i studzę np: wkładając naczynie do zimnej wody, mieszając w trakcie do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć.

Układam rozdrobnione owoce na zimnym serniku i pokrywam je gęstniejącą galaretką. Wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin a jeszcze lepiej do jutra.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Super przepis! Zaraz po wrzuceniu na bloga spróbowałam go zrobić i wyszedł mi idealnie! Dzięki za przepis i zdjęcia przedstawiające sernik etapami. Bardzo mi to ułatwiło w przygotowywaniu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam cię bardzo serdecznie w ten piękny i słoneczny kwietniowy dzień Uwielbiam sernik z brzoskwiniami dawno nie jadłam więc bardzo się cieszę że trafiłam tutaj i mogłam sobie przypomnieć o tym co mi smakuje Z chęcią przygotuję go na niedzielę pozdrawiam cię bardzo serdecznie i życzę mnóstwa kulinarnej kreatywności

    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, ile minut trwa miksowanie masła z cukrem pudrem:3,5 czy 10 min? Dziękuję za wskazówkę:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jesli masło wyjmiemy 2 godziny wcześniej z lodówki to zmięknie i duzo szybciej zmiksuje się na krem. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne