Składniki na 7-8 płatów śledziowych
około 8 płatów śledziowych wymoczonych w zimnej wodzie z nadmiaru soli
około 400 ml gęstego jogurtu
30-40 ml oleju lnianego
1 cebula
1 jabłko
1 cytryna
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Wymoczone śledzie kroję na drobniejsze kawałki. Dodaję do nich sok z cytryny, posiekana cebulę, jabłko, szczypior. Mieszam i odstawiam na około 30 minut. W tym czasie przygotowuję sos jogurtowy. W osobnej misce do jogurtu dodaję olej, miód, musztardę, ciut soli, pieprzu. Mieszam dokładnie i dodaję do śledzi. Mieszam całość i wstawiam do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Zdjęcia niestety tak dobrze nie oddają smaku a jest naprawdę super. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Muszą być naprawdę pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję za odwiedziny!
UsuńWypróbowałam na święta. Te śledzie są faktycznie tak jak w tytule reeeweeelaacyyjneee!!! Na jutro zostanie niewiele. To połączenie oleju lnianego z musztardą i jogurtem, no po prostu pychota. Dzięki za przepis. Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuń