Strony

środa, 28 lutego 2018

Rewelacyjne śledzie w gęstym sosie jogurtowym

Witam Kochani. Na wiosnę na Święta polecam mega smaczne śledzie w pysznym lekkim sosie jogurtowym z dodatkiem oleju lnianego. To połączenie to super sposób na zdrowszą alternatywę dla lubianego majonezu...




Składniki na 7-8 płatów śledziowych 



około 8 płatów śledziowych wymoczonych w zimnej wodzie z nadmiaru soli

około 400 ml gęstego jogurtu

30-40 ml oleju lnianego

1 cebula

1 jabłko

1 cytryna

pęczek szczypiorku 

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz do smaku





Przygotowanie



Wymoczone śledzie kroję na drobniejsze kawałki. Dodaję do nich sok z cytryny, posiekana cebulę, jabłko, szczypior. Mieszam i odstawiam na około 30 minut. W tym czasie przygotowuję sos jogurtowy. W osobnej misce do jogurtu dodaję olej, miód, musztardę, ciut soli, pieprzu. Mieszam dokładnie i dodaję do śledzi. Mieszam całość i wstawiam do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Zdjęcia niestety tak dobrze nie oddają smaku a jest naprawdę super. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Wypróbowałam na święta. Te śledzie są faktycznie tak jak w tytule reeeweeelaacyyjneee!!! Na jutro zostanie niewiele. To połączenie oleju lnianego z musztardą i jogurtem, no po prostu pychota. Dzięki za przepis. Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.